Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Trine Boje Mortensen

Liv

Familien Koppel er en af Danmarks mest profilerede musikerfamilier, og Anders Koppel har om nogen bidraget til at slå dette fast. Som søn af komponisten og pianisten Herman D. Koppel fik han allerede som barn nærkontakt med musikken og spillede fx klaver fra fem-årsalderen. Som teenager spillede Anders Koppel klarinet ved tv-uropførelsen af sin fars værk ”Variations” i 1962 og fem år senere dannede han bl.a. sammen med sin bror Thomas Koppel gruppen Savage Rose, der turnerede i USA og Europa og som havde en stor indflydelse på den danske rock-scene.

I 1974 forlod Anders Koppel Savage Rose og i 1970’erne og frem til slutningen af 1990’erne arbejdede han flittigt som filmkomponist og teaterkomponist. Mere 100 film, deriblandt tegnefilm som ”Jungledyret Hugo” nr. 1 og 2, har musik af Anders Koppel. Koppel havde i disse år også et nært samarbejde med Nyt Dansk Danseteater, hvor han skrev musik til otte af deres balletter.

Karrieren som aktivt udøvende musiker er aldrig blevet lagt på hylden, og Anders Koppel har bl.a. spillet koncerter og indspillet albummer med verdensmusiktrioen Bazaar, som han stiftede i 1976 sammen med Peter Bastian og Flemming Quist Møller. Anders Koppel var i årene fra midten af 1970’erne og frem til slutningen af 1990’erne også aktiv i andre ensembler, havde en række soloprojekter og fungerede samtidig som producer og studiemusiker.

Siden 1997 har Anders Koppel helliget sig kompositionsmusikken. Hans værker bliver spillet af mange ensembler og orkestre i ind- og udland, og der er udgivet en række cd’er med Koppels musik.

Koncentrationen om kompositionsmusikken har ført til udnævnelser som huskomponist for Odense Symfoniorkester i 2004 og for Aalborg Symfoniorkester i årene 2007-09. Derudover har han givet en række masterclasses i Østrig, hvor han også har haft titlen Composer in Dialogue på Mozarteum i Salzburg. Parallelt med kompositionsgerningen spiller Ander Koppel stadig orgel i forskellige sammenhænge, bl.a. i ensembler med sin søn Benjamin Koppel.

Koppel har haft en afgørende indflydelse på dansk musikliv i en lang årrække og inden for et bredt udsnit af genrer. Han har alene af denne grund en unik placering i landets musikliv.

Af: Trine Boje Mortensen

Musik

I perioden efter 1997, hvor Anders Koppel for alvor har hellige sig kompositionsmusikken, har han med en rigdom af forskellige udtryk skrevet en musik, der er energisk, levende og i bevægelse. I et interview fra 2011 fortæller Anders Koppel, at et af hans mål er at komponere musikken så enkel den kan være ”Jeg vil virkelig gerne, at musikken taler så enkelt som den kan. Og det vil jo ikke sige, at den er enkel, men det er bare ’så enkel som den kan være’. Nogle gange skal den være kompliceret og så er det bare sådan, men der er ingen grund til at gøre det mere kompliceret end det behøver at være. For jeg vil gerne have, at min musik taler til publikum”

I værklisten optræder en lang række solo-koncerter og sammensætningen af solostemmen og det orkestrale akkompagnement giver Koppel mulighed for at give det melodiske en stor plads i værkerne, samtidig med at energien og farvepaletten fra orkestret kan folde sig ud. Melodien er vigtig i Anders Koppels værker. Ikke som sangbart skønmaleri, men som en stemme, der udfolder musikkens karakter, et identifikationspunkt, der også kan overraske. Samspillet mellem den solistiske stemme og orkestret udnytter Koppel organisk, så der ikke er tale om med- eller modspil, men hele tiden samspil og sammenspil.

I samme interview som citatet ovenfor stammer fra, uddyber Anders Koppel, hvorfor solo-koncerten som form tiltaler ham: ”Netop fordi at jeg har den holdning, at jeg gerne vil formidle min musik, synes jeg at koncerten er en fantastisk måde at gøre det på. Fordi man har et orkester og en solist, og det betyder, at der er en utrolig udveksling af energier, som i høj grad er læselige for publikum.”

Det giver ikke meget mening at tale om genrer eller genreblandinger i Anders Koppels musik. Inspirationerne fra et helt liv i musikkens verden kommer alle vegne fra og selvom man kan høre jazz, fransk modernisme og tysk romantik stikke hovederne frem undervejs, er det ikke det, der præger lytteoplevelsen. Det er i langt højere grad den fleksible udtrykskraft og – igen – den musikalske energi. Selv i de langsomme passager af Anders Koppels værker er der en fremdrift - en mangel på stilstand.

Der er mange musikere og ensembler, der gennem årene har bestilt værker hos Anders Koppel, og når han som komponist ved hvilke musikere, der skal uropføre værket, giver det en mulighed for at skabe musik, til netop disse musikere og sørge for, at musikken kan folde sig ud for netop dem. En mulighed, der igen understøtter Koppels idé om at formidle musikken - gennem musikerne ud til publikum.

Anders Koppel viger ikke tilbage for at eksperimentere og fx at skrive for helt ny-opfundne instrumenter som mezzosaxofon og aluphone (slagtøjsinstrument).

Anders Koppels musik er lyttevenlig, tonal, energisk og drevet af nysgerrighed og trangen til at formidle. Tilsammen gør det hans værker populære og de optræder på mange orkestres og ensemblers programmer verden over. Det giver også lytteren en mulighed for at rejse i et meget åbent og afvekslende lydlandskab.

Ud over de mange værker for solister og orkester, indeholder Anders Koppels værkrække - der vedbliver med at vokse med stor hast for hvert år, der går - også kammermusik, soloværker, værker for større og mindre ensembler, korværker mm.

Af: Trine Boje Mortensen

”Koncert for saxofon og orkester nr. 2”

Anders Koppel komponerede den femsatsede ”Koncert for saxofon og orkester nr. 2” i 2004, og den er indspillet med sønnen Benjamin Koppel som solist. Koncerten er, ligesom ”Saxofonkoncert nr. 1” skrevet til Benjamin Koppel og der er givet plads til solistens store erfaringer som improvisator.
Koncerten er et blandt mange eksempler i Anders Koppels værkrække på den rummelighed hans kompositioner indeholder. Han skriver gerne sine solo-koncerter til en bestemt solist, og kender solistens forcer og kan komponere med dem in mente.

I den 2. saxofonkoncert kan man høre den helt særlige blanding af musikalske genrer, der uhindret glider sammen til et samlet udtryk i Koppels musik. Der er på intet tidspunkt tvivl om, at der er tale om klassisk solo-koncert. Men undervejs bliver der åbnet døre til jazz – ofte i solistens improvisationer – til cirkus, film, vuggeviser, kabaret og det 20. århundredes modernisme. Anders Koppel kan som komponist tage de mest forskellige heste, spænde dem for den samme vogn – og få dem til at løbe i samme retning. Og vel at mærke uden at det på noget tidspunkt virker som et problem. Det er den 2. saxofonkoncert et godt eksempel på. Anders Koppel integrerer forskellige stilarter i sin musik. Han udstiller dem ikke.

Koncertens fem satser har ganske traditionelle satsbetegnelser:

  1. Andante – Allegro
  2. Moderato – Allegro
  3. Largo
  4. Allegro assai – allegretto scherzando
  5. Vivace

En langsom sats omringet af fire hurtigere. Fælles for dem alle er den før beskrevne integration af musikalsk materiale fra alle livets hjørner, og derudover den særlige fremdrift, der er så karakteristisk for Anders Koppels musik. Den fremdrift, der selv i den langsomme sats i midten sætter et mål for alle fraser og får musikken til at flytte sig. Denne fremdrift levner stadig plads til solisten, og også plads til, at stemninger folder sig ud; fx i tredjesatsen, der er den længste af de fem satser. Den begynder med et søgende, stille afsnit, hvor en soloviolin og saxofonen væver sig frem gennem ensemblets blege klange. Efterhånden som saxofonen vokser sig fri af det stille væv bliver den støttet af orkesterklangene, og selv når orkestersatsen udvikler sig dynamisk fastholdes den tilbageholdende, kølige stemning satsen igennem. I den dynamiske kulmination, der ligger omkring fem minutter inde i satsen blandes saxofonens improviserende, jazzede tone, med hele orkestrets langt mere klassiske, her næsten romantiske klangverden. Endnu et eksempel på, hvordan Anders Koppel formår at få musikalske verdener til at mødes frugtbart. Satsen slutter i samme lidt kuldslåede stemning som den begyndte, bortset fra at en lysende let dur-akkord får lov at lede attacca over til den næste sats’ langt mere sprælske univers.

Note

Musikken er venligst stillet til rådighed af Dacapo Records

Af: Anders Koppel

Værkliste

Orkester

Festouverture (2009) – 10’ instr 2+pic.2.2+bcl.2/4231/timp.3perc/hp/str

Livet i Skoven (2011) – 16’ instr 2221/2211/4perc/str

Ode til et Postbud (2003) – 11’ instr 3(pic).2+ca.3.2+cbn/4.3.3.1/timp.3perc/str

 

Solist og orkester

Sneglen og Rosenhækken (2005) – 16’ Solister: fortæller, violin, cello

instr. 1.0.1.1/2.0.0.0/perc/hp/str(8.6.4.3.3)

Toccata (1992) – 13’ Solister: mba, vib + instr. 0+pic.0.0.1/0.1.0.0/timp.perc/str

Concerto no.1 for Saxophone and Orchestra  (1992, rev.2004) – 28’ Solist: sx + instr. 2.2.0.2/2.2.2.0/timp/2perc/kbd/str

Headlines (1992) – 18’ Solister: 2 perc + instr 0.0.2.0/2.0.1.0/timp/pf/str

Concerto for Piano, Strings and Percussion (1993) – 29’ Solist: pf + instr. 4perc, str

Concerto no.1 for Marimba and Orchestra (1995) – 14’ Solist: mba + instr. 2.2.2.2/2.0.0.0/timp/str

Concerto no.1 for Marimba and Strings (1995) (arr. af foregående)– 14’ mba + str

Arabesque (2004) – 4’ Solist: Marimba + Instr. perc, str

Concerto for Aluphone (doubling Marimba) and Orchestra (2013) – 30’ Solist: Aluphone (mba) + Instr. 2.2(ca).2.2/4000/timp/str

Concerto for Cello (2006) – 30’ Solist: vc + instr. 2(pic).1+ca.2.2/4.2.0.0/timp.2perc/str

Concerto for Percussion and Orchestra (2001) – 22’ Solist: Percussion + instr: 3(pic).2.2.3(cbn)/4.2.3.1/pf/str
(perc; 2pf)

Concerto for Piano, Strings and Percussion (1993) – 29’ Solist: Piano + instr: 4perc, str

Concerto for Recorder, Saxophone and Orchestra (2010) – 32’ Solister: rec, sax + instr: 2222/4330/timp.1perc/str

Concerto for Tuba and Orchestra (2003) – 20’ Solist: Tuba + instr: 2+pic.2.2.2/4.2.3.0/timp.2perc/str

Concerto for Viola (2010) – 25’ Solist: viola + instr: 2222/4230/timp/str

Concerto no. 2 for Saxophone and Orchestra (2003) – 28’ Solist: Sax + instr: 3(pic).2+ca.3.2+cbn/4.3.3.1/timp.perc/hp/str, (asx, pf)

Concerto Piccolo (2008) – 15’ Solist: acn + instr: str

Headlines (1992) – 18’ Solister: 2 Perc + instr: 0.0.2.0/2.0.1.0/timp/pf/str

Koncert for fløjte og harpe (1998) – 23’ Solister: Flute, Harp + instr: 0.0.0.0/4.0.0.0/timp.4perc/str

Koncert for kontrabas og orkester (2000) – 17’  Solist: Double bass Instrumenter: 2.2.2.2/2.0.0.0/str
(db, pf)

Koncert for Saxofon, Klaver og Orkester 33’ Solister: Alto Saxophone, Piano Instrumenter: 3(pic).1+ca.2.2/4230/timp.2perc/str

Koncert for skrammel og orkester (2007) – 13’ Solister: 3 perc. Instrumenter: 3(pic).2.2.2/4010/str

Koncert for violin, accordeon & orkester (2001) – 25’ Solister: Violin, Accordeon Instrumenter: 2+pic.2.2.2/4.2.0.0/timp.2perc/str

Koncert nr. 2 for marimba og strygere (2000) – 17’ Solist: Marimba Instrumenter: str

Koncert nr. 3 for Marimba and Orchestra (2002) – 17’ Solist: Marimba Instrumenter: perc, pf, str

Koncert nr. 3 for Marimba og Orkester (2002) – 17’ Solist: Marimba Instrumenter: 3(pic).2.2+bcl.3/4.3.3.1/timp.perc/str (Marimba; vn, vn, vc, db, perc, pf)

Koncert nr. 4 for Marimba (2005) – 21’ Solist: Marimba Instrumenter: 2(pic).2(ca).2(Ebcl).2(cbn)/4.2.2.1/timp.perc/hp/org/str

Sinfonia Concertante (2007) – 23’ Solister: bn;vn;va, cl Instrumenter: timp/str

Svanesang (2005) – 3’ Solist: Alto Saxophone Instrumenter: hp, str

Triple Concerto (2009) – 32’ Solister: sx.vc.hp Instrumenter: 2.0.2+bcl.2/4231/timp.perc/str

Variationer for basbasun og orkester (1997) – 20’ Solist: Bass trombone Instrumenter: 3.2.2.2/4.0.0.1/timp.3perc/str (0.0.0.0.1)

Viva! Mozart Suite 6 (2005) – 7’ Solist: Marimba Instrumenter: 2.2.2.2/2.2.1.0/timp.perc/str

 

Værker for Band/Blæser/Brass Ensemble

Parade (2008) – 10’ Instrumenter: concert band

 

Stort ensemble (7 instrumenter eller flere)

7 Scenes from Everyday Cow Life (1998) – 15’ Instrumenter: 0.1.0.ssx.0/0.0.0.0/perc/pf/str(1.0.0.1.1)

Chamber Concerto (2004) – 20’ Instrumenter: 0.1.0.asx.0/0.0.0.0/perc/pf/str(1.0.0.1.1)

Concertino for kammerensemble (1999) – 15’ Instrumenter: 1.1.1.1/1.0.0.0/perc/str(1.1.1.1.1)

Et Øjeblik (2007) – 3’ Instrumenter: timp.perc.man.pf.2vn.va.vc.db

Flaminia Suite 13’ Instrumenter: 1.1.1.0/0.2.1.0/perc/pf/str(3.0.1.1.1)

Partita (1996) – 30’ Instrumenter: 0.1.0.asx.0/0.0.0.0/perc/pf/str(1.0.0.1.1)

Pogo (1997) – 9’ Instrumenter: 0.1.0.asx.0/0.0.0.0/perc/pf/str(1.0.0.1.1)

Portrait, 1999 Version (1999) – 15’ Instrumenter: ca.asx.perc.pf.vn.vc.db

 

Solist og stort ensemble (7 instrumenter eller flere)

Concertino for 2 Guitars & Chamber Ensemble (2003) – 18’ Solister: 2 Guitars Instrumenter:  1.0.1.1/1.0.0.0/perc/str(1.1.1.0.1)

Exile (1995) – 9’ Solist: Cor Anglais Instrumenter: 1.0.1.1/1.0.0.0/pf/str(1.1.1.1.1)

Koncert for bas og Strygekvartet (2000) – 16’ Solist: Double bass Instrumenter: str4tet (Double bass; str)

Koncert nr. 3 for Marimba (2002) – 17’ Solist: mar Instrumenter: perc.pf.2vn.vc.db

Koncert nr. 4 for Marimba (2005) – 21’ Solist: mar Instrumenter: perc.pf.2vn.va.vc.db

 

Værker for 2-6 instrumenter

Toccata  (1992) 13’ mba, vib NMO

Toccata  (1992) 13’ mba + pf NMO

Toccata  (1992) 13’ mba + org NMO

Concerto no.1 for Marimba and Orchestra (1995) 14’ mba + pf NMO

Preludio and Aria (1989) 8’ org MS

Toccata (1990) 10’ mba, vib NMO

Serenade for Saxophonequartet (1992) 11’ 4sx NMO

Tre Melodie da una Scatola Sonerio (3 Pieces from a Music Box) (1994) 13’ fl, hp NMO

Double Happiness (1994) 8’30 mba/xyl + vib NMO

Exile (1995) 8’30 ca + org EWH

Little Boy With A Round Head (1995) 4’ pf 4 hands

Tarantella (1996) 8’ vn, mba NMO

Tarantella (1996) 8’ vn, pf NMO

Tarantella (1996) 8’ vc, gtr NMO

Partita (1996) 30’ ob, asx.,perc/pf/vn, vc,cb NMO

Stringquartet no. 1 (1997) 8’ str4tet NMO

4 Pieces for 2 Guitars (1999) – 13’ Instrumenter: 2gtr

Capriccio (1994) – 8’ Instrumenter: vc, asx, pf (vc, cl, pf)

Capriccio (1999) – 8’ Instrumenter: 2cl, bcl

Divertimento for Brass Quintet (2004) - 12 Instrumenter: hn, tbn, tba, 2cnt

Duo (2007) – 17’ Instrumenter: violin, piano

Epilogue (2003) – 2’ Instrumenter: asx, mba (asx,pf)

Fantasia (2009) – 11’ Instrumenter: tpt.tba.org

Fantasia (2003) – 9’ Instrumenter: ob, mba

Fire skitser til en solnedgang (2009) – 14’ Instrumenter: sx.hp.vc

Koncert nr. 4 for Marimba (2005) – 21’ Instrumenter: mar.pf

Kvintet (2008) – 20’ Instrumenter: sx[cl].2vn.va.vc

Le Balajo (2011) - 11 Instrumenter: 4vc 

Piano Chamber Concerto (2012) – 20’ Solist: pf Instrumenter: str

Piano Quintet (2011) – 20’ Instrumenter: pf.2vn.va.vc

Portrait (1998) – 15’ Instrumenter: vn, va, vc, cl, afl, pf

Rhapsody (2008) – 12’ Instrumenter: cello.accordion (va.acn)

Rivolta 16’ Instrumenter: vn, vc, pf

Rivolta (1999) – 16’ Instrumenter: vc, db, acc

Romeo and Juliet at Gare du Nord (2011) – 9’ Instrumenter: vn.mba

Scherzo (2001) Instrumenter: vn, va, vc, tba, mba

Serenade for Saxofonkvartet (1992) – 11’ Instrumenter: 4sx

Sonatine (2002) – 17’ Instrumenter: fl(pic), ob, cl, bn, hn

Strygekvartet nr. 1 (1997) – 8’ Instrumenter: str4tet

Strygekvartet nr. 2 (2008) – 22’ Instrumenter: 2vn.va.vc

Svanesang 3’ Instrumenter: violin [cello], accordion

Tarantella (1996) – 8’ Instrumenter:   vn, mba

Tre Melodie da una Scatola Sonerio (1994) – 13’ Instrumenter: fl, hp

Trio (2013) – 20’ Instrumenter: vn, hn, pf

Trio (2003) – 15’ Instrumenter: vn, va, vc

 

Værker for 1 instrument (undtagen tangentinstrumenter)

PS for Marimba Solo (1995) – 2’30 mba

Solo Concertante (1995) 19’ pf

9 Peanuts (2000) – 16’ Instrument: mba

Caprice (2004) – 8’ Instrument: cl

Solo (2012) – 9’ Instrument: Tuba

 

Solo tangentinstrument

My Dove (2012) – 11’ Instrument: org

Preludio and Aria (1989) – 8’ Instrument: org

Solo Concertante (1995) – 19’ Instrument: pf

Solo Concertante II (2002) – 8’ Instrument: pf

 

Kor og orkester/ensemble

Danmarks Have (2011) – 13’ Solist: S Kor: SATB Instrumenter: 3.1.5+4sx.1/4.4.3+euph.1/timp.2perc

Efter Skoletid (2007) – 20’ Kor: SA Instrumenter: 2vn.va.vc.db

Gemmer hvert et ord 28’ Kor Instrumenter: 0.0.0.0/3.2+4cnt.3.2+2euph/4perc/org

Hvad er Livet? (2009) – 15’ Kor   SAB ar chor Instrumenter: 2222/3220/timp.2perc/str

En Lille Kantate om Jomfru Fanny (2002) – 15’ Kor SATB Instrumenter: va, db, cl, hn, pf

Valmuevejen (2006) – 12’ Solist(er): ssx Kor: SSAA Instrumenter: str

 

Opera og musikteater

Rebus (1999) - 1 Time 20’ Solist(er): 2 Mezzo Sopranos, Tenor, Baritone, Narrator Instrumenter: 0.1.0.sx.0/0.0.0.0/perc/pf/str(1.0.0.1.1)

 

Dans

Gennemtræk (1987) – 11’ tape

En Gudedrøm (1984) - 1 time 10’ tape

Mellemrum (1987) – 11’ tape

Morels Opfindelse (1989) – 58’ tape

Det nye spil om enhver (1997) - 1 time 9’ tape

Speranza (1991) - 1 time 30’ tape

 

Udvalgte teaterværker:

D = director, A = authour

Købmandsliv - musical (1975) Solvognen, Christiania

Amore - musical (1977) Solvognen, Christiania

Hus og Hus imellem - musical (1980) Teatret Blik D: Ulla Koppel

Sejrsfesten - musical (1981) A: Rifbjerg, Jensen D: Holm

Stuepigerne (Les Bonnes) (1987) Bøssehuset, Christiania A: Genet D: Ulla Koppel

Romeo og Julie (1987) Det danske Teater A: Shakespeare D: Ib Thorup

Fod på Fremtiden (1988) Royal Danish Theatre A: Ayckborne D: Stangertz

Edward II (1988) Det ny teater A: Marlowe D: Ib Thorup

Pedro og kaptajnen (1989) Folketeatret A: Benedetti D: Ulla Koppel

De forviste (1989) Det ny teater D: Bernth

Kærlighedskoncilet (1991) Bøssehuset, Christiania A: Panitza D: Ulla Koppel

Around the World in 80 days - musical (1989) Folketeatret A: Brunse/Harris D: Rosenquist

Dødsdømt (1994) Teatret ved sorte hest A: Hugo D: Ulla Koppel

Skyggen  (The Shadow) (2000) Folketeatret A: Brunse/H.C. AndersenD: Harris

Brødrene Løvehjerte (2000) Det danske teater A: Lindgren D: Aude

Maskarade (2001) Folketeatret A: Holberg D: Feigenberg

Tingel-Tangel (2002) Krudttønden A: Hennings/Ball D: Ulla Koppel

 

Udvalgte Radiodramaer (DR)

Livet er en Drøm (1991) A: Pasolini D: E.Feigenberg

Jokos store dag (1994) A: Topor D: Krøll

Den Westfalske fred (1995) A: Barnes D: Krøll

Samtale ved verdens ende (1995) A: G.Feigenberg D: E.Feigenberg

Skygger (1996) A: Krøll D: Krøll

KAT (2005) A: Langstrup D: Krøll

 

Filmmusik udvalg

D= director - P=production company - DR=Denmark’s Radio - SR= Swedish Radio - SFC=Danish Film Institute

Documentaries:

1.Af Jord er du kommet. D: Nils Vest P: SFC 1982

2.Hvidovre filmen. D: Jimmy Andreassen P: in-film 1985

3.Revolution D: Søren Federspiel P: Arbejderbevægelsens Arkiv 1985

4.Atomfysik og Virkelighed D: Lars Becker Larsen P: SFC 1985

5.Husker du vor skoletid D: Søren Federspiel P: Arbejderbevægelsens Arkiv 1985

6.Inger Piecnik D: Søren Federspiel P: Arbejderbevægelsens Arkiv 1986

7.Ingen Hamlet på Kronborg iår D: Maj Wechselmann P: SFC 1986

8.Lars Fejemand og friheden D: Nils Vest P: SFC 1987

9. Mysteriet Kungahälla D: Søren Nancke-Krogh P: SR 1987

10 Wheelers forsøg D: Lars Becker larsen P: Workshoppen 1989

11.Dumhed eller forbrydelse D. Maj Wechselmann P: Produktionsgruppen 1989

12.Frihed Lighed Stemmeret D: Mette Knudsen P: SFC 1990

13.Kold krig i et koldt land D: Maj Wechselmann P: Produktionsgruppen 1991

14. En retfærdig krig D: Maj Wechselmann P: Produktionsgruppen 1992

15.Som et strejf D: Torben Skjødt Jensen P: Film og Lyd 1992

16.Lasse Lasse lille D: Mette Knudsen P: SFC 1992

17. Sir John Soames House and Museum D: Lone Scherfig P: Filmværkstedet 1993

18.Carl Th.Dreyer – min metier D: Torben Skjødt Jensen P: SFC 1995

19.Himmelstigen D: Nils Vest P: Nils Vest Film 1997

20.100 års historie på 200 sek. D: Sten Kjærsgaard P: LO 1997

21.Teorien om alting D: Lars Becker Larsen P: SFC 1998

22.Benjamins skygge. Filmen om Walter Benjamin D: Torben Skjødt Jensen P: SFC 1998

23.Leve Mangfoldigheden D: Nils Vest P: SFC 1999

24.Det første år D: Kjeld Klüwer P: DR 2001

25.De stormiga känslornas båtar D: Maj Wechselmann P: Produktionsgruppen 2001

26.Københavnerskolen (The Copenhagen school) D: Lars Becker Larsen P. Arentoft film 2003

27.Arkitekten der blev væk D: Nils Vest P: Nils Vest film 2005

28.Den bevægede jord. D: Lars Becker Larsen P: Danish Doc Prod. 2008

29.Taming the Quantum World D: Lars Becker Larsen P: Danish Doc Prod.

 

Animerede tegnefilm:

1.Det indre pattebarn D: Fl.Quist Møller P: SFC 1981

2.Eventyret om den vidunderlige kartoffel (The Tale of the wonderfull Potato) D:Anders Sørensen P: Filmforsyningen 1985

3.Kedsomhedens Gåde D: Fl.Quist Møller P: Filmforsyningen 1986

4.En meget gammel herre med store vinger D: Laila Hodell P: SFC 1988

5.Eventyret om den vidunderlige musik (The Tale of the wonderfull Music) D: Anders Sørensen P: Filmforsyningen 1990

6.Le veritable homme dans la lune D: Torben Skjødt Jensen P: Film og Lyd 1993

7.Jungledyret Hugo (Jungle Jack I) D: Fl.Quist Møller/Stefan Fjeldmark

P: A-film 1993

8.Eventyret om den vidunderlige verdens historie I (The Tale of the wonderfull WorldI ) D: Anders Sørensen P: Filmforsyningen 1993

9.Eventyret om den vidunderlige verdens historie II  (The Tale of the wonderfull World II) D: Anders Sørensen P: Filmforsyningen 1993

10.Den bedste af alle verdener D: Per Tønnes Nielsen P: Filmforsyningen 1994

11.Jungledyret II – den store filmhelt (Jungle Jack II - the big movie star)

D: Fl. Quist Møller P: A-film 1996

CD: Moviecast, Anders Koppel/Sony

12.Fællesskab.. ? D: Anders Sørensen P: Filmforsyningen 1998

13.Sofia D: Anders Sørensen P: Filmforsyningen 2000

14.Angeli D: Leif Markussen P: Zentropa 2002

Kortfilm:

1.Edwins Have D: Peter Højmark P: DDF 1982

2.Årets længste dag D: Jon Bang Carlsen P: DR 1984

3.Gøgeungen D: Elisabeth Rygaard P: SFC 1984

4.Et lille øjeblik D: Anette Pilmark P: DR 1985

5.Hesten i vesten D: Lone Scherfig P: NF 1985

6.Balladen i byrådet D: Nils Vest P: Dan-TV 1985

7.Natterytteren D: Svend Johansen P: Ebbe Preisler film 1986

8.Nanna og Pernille D: Eddie Thomas Petersen P: Metronome 1987

9.Kundskabens frugt D: Poul Nesgaard P: DR 1991

10.Strudsen D: Lise Roos P: Film og Lyd 1991

11.Flaneur D: Torben Skjødt Jensen P: Film og Lyd 1992

12.Imagine Denmark D: Thomas Gammelgaard P: Film og Lyd 1993

13.Drengen og robotten 1-5 D: Anette Tony Hansen P: DR 1993

14.Dandy D: Torben Skjødt Jensen P: Steen Herdel Film 1994

15.Fede Tider D: Peter Bay P: ASA 1995

16.Gensidig berøring D: Torben Skjødt Jensen P: ASA 1997

 

Spillefilm og tv-drama:

1.Aftenlandet D: Peter Watkins P: Ebbe Preisler film 1976

2.Skilsmissebilleder D: Maj Wechselmann P: DR 1977

3.Orla Frøsnapper D: Gert Fredholm P: Metronome 1979

4.Kontrolløren D: Jon Bang Carlsen P: DR 1982

5.Bank under bordet D: Elisabeth Rygaard/Mette Knudsen P: DR 1982

6.Voksen D: Gert Fredholm P: DR 1984

7.Lykkelige omstændigheder D: Åse Schmidt P: DR 1984

8.Johannes åbenbaring D: Åke Sandgren P: NF 1985

9.Linegang D: Kristoffer Nyholm P: DR 1986

10.Tommelskruen D: Erik Stephensen P: DR 1986

11.Margrethes elsker D: Lone Scherfig P: DR 1987

12.Boksning D: Ib Thorup P: DR 1988

13.Rødtotterne og Tyrannos D: Svend Johansen P: Per Holst film 1988

14.Kærlighed uden stop D: Hans Kristensen P: NF 1988

15.Cecilia D: Hans Chr.Nørregaard P: DR 1990

16.Kajs fødselsdag (A wonderfull Day) D: Lone Scherfig P: DDF 1990

17.Lokkeren D: Emmet Feigenberg P: DR 1991

18.Den gode lykke D: Lone Scherfig P: DR 1993

19.En lykkelig omstigning D: Emmet Feigenberg P: DR 1993

20.Carlo og Esther D: Helle Ryslinge P: ASA 1994

21.Jeg ville ønske for dig D: Emmet Feigenberg P: DR 1994

22.Menneskedyret D: Carsten Rudolph P: Nimbus film 1995

23.Skat det er din tur D: Mette Knudsen P: Ophelia film 1997

24.Afgrunden  (The Film about Asta Nielsen) D: Torben Skjødt Jensen P: DR 2002

Diskografi

Dobbeltkoncerter. Dacapo CD 8.226055 (2008)

Strygekvartetter og Mezzosaxofonkvartetter. Dacapo SACD 6.220566 (2011)

Koncerter. Dacapo CD 8.226052 (2011)

The Abyss/Afgrunden. Cowbell Music #7

Katarzyna Mycka, Orchester Saar-Brücken/Audite AUD97478

Marimba Concertos
Miariana Bednarska; Ålborg Symfoniorkester, dirigent vagn Christensen.
Dacapo Records  (2014)
Double Triple Koppel Concertos by Anders Koppel
Michala Petri (blokfløjte), Benjamin Koppel (saxofon), Tine Rehling (harpe), Eugine Hye-Knudsen (cello),
Odense symfoniorkester, Henrik Vagn Christensen (dirigent).
Dacapo Records (2015)

Værker med på:

Skrammel og Tis. Klassiske musikfortællinger for børn. Dacapo CD 8.224722 (2011)

Accordeonkoncerter. Dacapo SACD 6.220592 (2012)

Carion spiller Koppel-blæserkvintetter. CD 8.226107 (2013)

Everything is Subject to Change. Cowbell Music

Aftenlandet og Regnbuefuglen. Cowbell Music

Coolidge Quartet/Classico CLASSCD251

Safri Duo Works for Percussion /Chandos  CHAN933

Nordic Tunes for Flute and Harp Benedicte Johansen, Thomas Jensen/ SKU 16160547

Duo Contrastes/polymnie 3499936

7 Scenes from Everyday Cow Life Cowbell Music #2

Videostreaming

Fem spor i ny dansk musik, undervisningsmateriale om ny musik, DKF 2016

Foto: Robin Skjoldhøj

Anders Koppel

Født:

17.7.1947 København

Kontakt:

Adresse:

Cæciliavej 70
2500 Valby

Telefon:

36 17 04 52

Email:

Priser/legater:

Wilhelm Hansens Komponistpris 2004, Robert for Bedste Filmmusik 1994 og 1996, Statens Kunstfonds livsvarige ydelse 2001.

Forlag:

Profil oprettet:

4. juni 2013
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.