Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil

Liv og musik

Hans-Erik Philip havde baggrund i jazz musikken da han som 20-årig begyndte sin karriere som professionel filmkomponist. En række af hans over 80 filmpartiturer blev komponeret i 1960’er og 70’erne til både danske og internationale film, men det var med musikken til DR’s tv-serie i 1976 over Hans Kirks roman ”Fiskerne”, at han fik sit egentlige gennembrud som komponist. På grundlag af lydsporet blev der indspillet en suite over musikken der solgte i mere end 50.000 eksemplarer.

Musikken til Fiskerne er bygget op med et gennemgående tema for solobratsch og strygere der anslår og fastholder en grundstemning – på en gang sørgmodig og kærlig. Stilistisk er der tale om en neoromantisk musik med enkle og rolige harmoniskift og en melodik som udvikler nogle få grundmotiver. Det er frem for alt smuk og udtryksfuld musik, men også musik der rækker ud over sig selv. Temaet slutter åbent uden den afrunding som en tilbagevenden til grundmotivet ville give.

Lyt til Fiskerne her.

Årene efter Fiskerne gav Hans-Erik Philip en række prestigefyldte bestillinger på film- og tv-musik, og de gav også plads til selvstændige værker som en violinkoncert, 1990 og en udvikling mod en mere personlig og karakteristisk stil. En milepæl i denne udvikling er musikken til Gladsaxe Teatrets opsætning af Lorcas skuespil ”Blodbryllup” i 2008 hvor Hans-Erik Philip komponerede halvanden times musik, der følger hele det dramatiske forløb som et selvstændigt element i et musikdrama.

Læs mere om Hans-Erik Philips musik til Blodbryllup her.

Blodbryllup kan opfattes som et bindeled mellem Hans-Erik Philips ledsagemusik til film eller tv og hans absolutte musik der foruden en række koncerter rummer hovedværket Symfoni. Titlen skal ikke opfattes som en bekendelse til en musikhistorisk tradition med symfonier af Beethoven, Brahms, Carl Nielsen… Ordet symfoni skal forstås sprogligt som samklang af forskellige elementer. Hans-Erik Philip arbejder med tre grundelementer: et arkaisk klingende korelement der begræder livet og samfundet; et kaotisk klingende orkesterelement der fremstiller det moderne livs modsigelser og hæslighed; og en folkloristisk sopransolo der repræsenterer en oprindelig livsform og en mulig forsoning af modsætningerne.

Disse tre elementer præsenteres og påvirker hinanden gennem symfoniens ti korte satser der i alt spiller ca. 40 minutter. Kor og orkester nærmer sig hinandens musikalske udtryk med sopransoloen som formidler, og de stilistiske modsætninger tvinges ind i en personlig tilegnelse og syntese af forskellige tiders og kulturers stilmidler.

(JBR)

Hans-Erik Philips musik til 'Blodbryllup'

Federico Garcia Lorcas drama ”Blodbryllup” fra 1933 bygger på en virkelig hændelse i hans andalusiske hjemstavn: Et bryllup afbrydes da bruden flygter med en tidligere elsker. I Lorcas version indhentes parret af den vordende brudgom og under det følgende opgør dræbes både brudgom og elsker, mens bruden vender tilbage og forsoner familierne.

Kærlighed og død er hovedtemaer i Lorcas drama, men de indgår i en handling hvor traditionel folketro og symbolik hæver de voldsomme begivenheder op i en lyrisk sfære inspireret af symbolisme med digtere som Baudelaire og d’Annunzio og surrealisme med billedkunstnere som Salvador Dali. Et væsentligt element heri er andalusiske vuggesange (som Lorca indsamlede og var kender af) hvor en barnlig fortælling f.eks. om en hest der ikke ville drikke vand, kan forstås som symboler på virilitet og død.

Gladsaxe Teaters opsætning af Blodbryllup 2008 understreger det lyriske element ved at forvandle Lorcas skuespil til musikteater: et slags syngespil hvor koret som i det antikke drama (på latin) kommenterer og beretter om handlingen, en solist synger de symbolladede vuggesange (på den andalusisk dialekt castiliansk) og orkestret i instrumentalsatser fortolker handlingen og udtrykker symbolikken i absolut musik. I dette perspektiv kan Blodbryllup opfattes som en overgang mellem Hans-Erik Philips filmmusik med dens overvejende ledsagende karakter og hans absolutte, autonome, musikværker.

Lyt til Blodbryllup her.

Forbindelsen tilbage til underlægningsmusikkens neoromantiske stilunivers spores klarest i værkets kærlighedssang for solobratsch og orkester. Her er man næsten citatagtigt tilbage ved temaet fra Fiskerne. I modsætning hertil står solosangene der med både sproglig og vokal understregning af det folkloristiske element peger frem mod et autentisk udtryk. Hans-Erik Philip tilstræber ikke en stilistisk syntese af disse modsætninger. Han udvikler i stedet sit neoromantiske stilidiom ved at strække de banale klicheer så de tømmes for indhold og lades med nye betydninger i det symbolske rum, hans musik danner. Hvad der kunne lyde som kitsch demaskeres og bliver til kunst.

Med komponistens egne ord: ”Federico Garcia Lorca’s ”Blodbryllup” er en flod som intet kan standse; en ubevidst sikkerhed om at længslernes mål eksisterer.”[1]

(JBR)

Noter

[1] Citeret fra noterne til Danica DCD 8238 (forf.s oversættelse).

Værkliste

Værker ukomplet.

Smuglerne musik til tv-serie (Leif Panduro), 1970.

Narko - en film om kærlighed, filmmusik. 1971.

Fiskerne, musik til tv-serie og suite f. vla. og ork., 1976, Kleinert, København.

Hjerter er trumf, 1976.

Vinterbørn filmmusik (Astrid Henning-Jensen), 1978.

Babels Hus, musik til TV-serie (Jonas Cornell), 1981.

Ulvetid, filmmusik, 1981.

Det parallelle lig, filmmusik (Søren Melson og komp.), 1982.

Ingeniör Andrées luftfärd, filmmusik (Jan Troell), 1982

Gurli f. sax/fl, elbass, el-gui, keyboards og perc., 1984.

Magten er sød f. tr., 2 perc., 1984.

Ofelia kommer til byen, filmmusik (Jon Bang Carlsen), 1985.

Violinkoncert f. vl. og ork., 1990.

Superdame, musik til TV-drama (Vibeke Gad)., 1991.

Ravnen flyver, filmmusik (Hrafn Gunnlaugsson), 1992.

Tøsepiger, filmmusik (Vibeke Gad), 1996.

Tiden er en drøm I, filmmusik (Jan Lindquist), 2000.

Zafir, filmmusik (Malene Vilstrup), 2003.

Færøerne, filmmusik (Ulla Boye Rasmussen), 2003.

Bamses dagbog, filmmusik (Jon Bang Carlsen), 2003.

Tiden er en drøm II, filmmusik (Lan Lindquist), 2004.

Den milde smerte, filmmusik (Carsten Brandt), 2004.

Blodbryllup f. sop. og ork., (Federico Garcia Lorca), 2007.

 

Uden kendt årstal:

Instrumentalmusik:

Inferno, symfonisk digt f. ork.

Legenda f. bl. kor og ork.

Tusindfryd f. sop. og ork.

Koncert f. fl. og ork.

Koncert f. slagtøj, violin og ork.

Nordic Memory, koncert f. blfl. og ork.

Symfoni f. sop., kor og ork.

The Sea f. flygelhorn og tr.

And other Dreams f. sop. og instr.

Film- og teatermusik:

Den hvide viking, filmmusik.

Strindberg, et liv, filmmusik.

A Space in Space, filmmusik.

Blinded Angels, filmmusik.

Sandhedens hævn (Karen Blixen).

Ord og Musik (Samuel Beckett).

 

 

Diskografi

Udvalgte indpilninger:

Hans-Erik Philip: Blood Wedding
Budapest Radio Symphony Orchestra, Béla Drahos (dirigent)
Danica DCD 8238 (2012), CD

Hans-Erik Philip: And Other Dreams
Budapest Radio Symphony Orchestra, Béla Drahos (dirigent)Danica (2002), CD

Hans-Erik Philip: Fiskerne
DR Underholdningsorkestret
Danica DCD 8127 (1981) , LP

Hans-Erik Philip

Født:

25.01 1943

Kontakt:

Adresse:

Hasbjergvej 58, Sværdborg
4750 Lundby

Telefon:

55 76 76 91

Email:

Uddannelse:

Klaverundervisning, jazzmusiker, autodidakt som komponist.

Priser/legater:

Guldbakken for filmen ”Tiden er en drøm” (Sverige 1999).

Forlag:

Kleinert, København.

Profil oprettet:

2. juli 2013
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.