Efter nogle år som orkestermusiker i Tivoli var Arthur Allin organist i Rønne (1876) og Næstved (1881). I 1888 efterfulgte han Robert Allen som domorganist i Århus og leder af de jyske sangforeninger.
Arthur Allin ydede gennem 27 år en betydelig indsats i Århus’ musikliv, bl.a. som pianist, dirigent og formand for Aarhus Musikerforening. Men han følte næppe, at byens musikliv kunne honorere hans evner som komponist.
Efter sin hustrus død 1914 forlod Arthur Allin sit ”eksil” og flyttede til København, hvor han bl.a. var redaktør af Organist- og Kantorforeningens medlemsblad.
(JBR)
Liv
Værker
Som komponist var Arthur Allin produktiv og skrev symfonier, kammermusik, scenemusik (bl.a. til Sofokles’ Antigone og Hauptmanns Hannele). For mindre besætninger skrev han korværker, orgel- og klaverværker og en del kantater til lokale anledninger, f.eks. i Århus til indvielsen af Statsbiblioteket og indvielsen af domkirkens nye orgel.
I sine sidste år i Kbh. komponerede Arthur Allin bl.a. en sangcyklus til Lenaus Wanderung im Gebirge (1922). Kun lidt er udgivet, men en del findes i manuskript på Det Kongelige Bibliotek.
(JBR)
Øvrigt
Se nodemanuskripter på Det Kongelige Bibliotek
Værkliste
Efter wikipedia
Bankiren i Sevilla (komisk opera Næstved 1885) (Bankieren?)
Kantate ved Christian IX’s jubilæum (1888)
Kantate ved Statsbibliotekets indvielse (1902)
Kantate til Landsudstillingen i Århus (1909)
Marcher
Dansemusik
Klavermusik
Orgelmusik
Ouverturer
2 symfonier
Kammermusik
Teatermusik
Religiøse korværker
Kantater
Litteratur
Anvendt litteratur
Gerhardt Lynge: Danske Komponister i det 20. Aarhundredes Begyndelse, 1917, s. 401-405
Erik Abrahamsen i DBL2 bd. 1 1933
Sohlmans Musiklexikon 2 udg. 1975
Øvrigt
Wikipedia: Arthur Ivan Allin