Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil

Liv og værker

Emil Juel-Frederiksen begyndte sin karriere som sanger i Garnisons Kirkes kor og som koncert- og operasanger i provinsen og Norge. 1898 blev han organist i Kerteminde og 1901 ved Apostelkirken i København, hvor han fungerede til 1943. Sideløbende med organistembedet var han musiklærer ved Statens Lærerhøjskole og i perioder sanglærer på Frederiksborg Latinskole og Metropolitanskolen. En overgang var han desuden musikanmelder ved Aftenbladet.

Trods sine mange hverv var Emil Juel-Frederiksen en flittig og efterspurgt komponist i de lettere genrer. Nogle af hans sange blev tidligt indspillet på amerikanske pladeselskaber (f.eks. Det ved jeg lille Mor på Victor 1906, og Kærlighed fra Gud på Columbia 1920), og hans populære Lille Valmue kom i 37 oplag. Blandt hans salonmusik for klaver var især fantasierne over julesalmer udbredte og nogle af dem er endnu på repertoiret.

Læs mere om fantasierne her

Emil Juel-Frederiksen forsøgte sig også med større værker, f.eks. orkestersuiterne Stimmungen von Island und Färö og Tonbilder aus Skandinavien, og han komponerede musikken til Carit Etlars posthume skuespil Smuglerens Søn (Casino teatret 1913). Hans musik til en ballet Højt mod Nord blev aldrig opført.

(JBR)

Julefantasier

Emil Juel-Frederiksens julefantasier over kendte julemelodier (f.eks. Dejlig er den Himmel blå, Dejlig er Jorden og Det kimer nu til Julefest) er bygget op på traditionel organistvis med et modulerende forspil, et eller flere vers evt. adskilt af mellemspil, og et efterspil der gentager forspillets ideer.
Stilen i for- og efterspil er improvisatorisk med brudte akkorder og krydrende harmonier. Versene er harmoniseret i romantisk stil, evt. med melodien i mellemstemmen overlejret af brudte akkorder á la Thalberg og Liszt (Dejlig er Jorden).
Musikken kan udføres af amatører med en vis pianistisk skoling og er beregnet til hjemmebrug snarere end til koncertsalen.

(JBR)

Litteratur

Sven Lunn i: DBL2, bd. 12, København 1937

Wikipedia: Emil Juel-Frederiksen

Emil Juel-Frederiksen

Født:

14.04 1873, København

Død:

26.01 1950

Uddannelse:

Uddannet på musikkonservatoriet (klarinet og sang) og privat som organist. Videregående sangstudier i Berlin (Eugen Hildach)

Øvrige beskæftigelser:

Koncert- og operasanger. Organist og kantor. Musikanmelder. Musiklærer

Forlag:

Edition Wilhelm Hansen; Henrik Hennings; Skandinavisk Musikforlag

Profil oprettet:

24. september 2010
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.