Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil

Liv og musik

Hanne Tofte Jespersen har såvel klassisk som rytmisk baggrund og er inspireret af europæisk instrumentaltradition, af nordisk og britisk kormusik, folketoner og sangtraditioner mange steder fra, af sit årelange ophold i Ghana og arbejdet der med vestafrikansk musik, dans og fortælletradition, og af mange års fordybelse i symbolsprog og mysterietraditioner. 

At arbejde på tværs af genre ligger derfor naturligt, og hun kombinerer ofte flere udtryk - musik, bevægelse, billeder, fortælling, og er optaget af at skabe interaktive værker i samspil med rum og publikum. Hun har bl.a. haft kunstnerisk samarbejde med omfatter bl.a. billedkunstneren Alison Michell (UK/DK), koreografen Sara Ekman (S), forfatteren Mike Harris (Wales), skuespillerne María Ellingsen (ISL) og Lauralee Nicole (Wales), masterdrummer Okyerema Kwamina Pra (Ghana) foruden en lang række danske og nordiske musikere og sangere.

 

Hendes skabende virke har i de senere år især bevæget sig i to 'spor' - kompositorisk undersøgelse af overleveringer og udvikling af interaktive musikværker, primært for børn. 

Kompositorisk undersøgelse af overleveringer

I 2007-13 har det været tekst og myte, hvor hun med hovedværket er The Testimony of Melangell  satte helgeninden og mystikeren Melangells beretning fra 500-tallet i musik. Navnet betyder "Honningengel". Teksten er forfatteren Mike Harris' (Wales) gendigtning fra 1989 af beretningen. Musikværket består af 14 satser, med kontraalt som gennemgående solist i den del af beretningen, hvor skikkelsen Melangell beretter om sin vandring og bestemmelse. Det er skrevet til ensemblet Music for the Mysteries, som uropførte værket på Schubertiaden 2011 som totalkunstværk i installation af billedkunstner Alison Michell, i co-produktion ml. Franz Schubert Selskabet og Museet for Samtidskunst med komponisthonorar fra Statens Kunstfond. 
Andre værker er: The Return of Dame Heurodis from the Otherworld , The Seven Natures og Vision of Enoch.

Lyt til musikken ved værkets uropførelse her 

Lyt til The Seven Natures her

Lyt til The vision of Enoch, 3.sats I speak to you her 

Udvikling af interaktive musikværker

Siden 2014 har Hanne som gennemgående kunstner skrevet musik til musik- og kunstprojektet "Hvis Landet Kunne Tale" i Roskilde Kommune. Et koncept, hun har udviklet ud fra ideen at Hvis landet kunne tale, ville det have meget at fortælle. Hun vandrer sammen med 4-6 årige børnehavebørn. Sammen lytter og spontansynger de, mens de går, Hanne komponerer ud fra vandringerne. Børnene arbejder med billedkunstner om billedværker til scenebagtæppe; Hanne skaber sangtekst ud fra børnenes ytringer på vandringerne.
Hver børnehave får deres egen sang; instrumentale afsnit kæder sangene sammen. Børn medvirker med sang, stemmer og bevægelse sammen med professionelle musikere. I 2014 fire værker á ca 25 min for børnestemmer og skiftende triokombinationer af blokfløjter, klarinet og basklarinet, cello, fagot, kontrabas, slagtøj.

Læs mere om Hvis landet kunne tale her 

Værket Farvespillet - en interaktiv musikalsk fortælling for 5-8 årige er et andet eksempel herpå. Et værk der blev til og udvalgt i forbindelse med Dansk Komponistforening og DR-Musikariets idekonkurrence i 2013 ved foreningens 100 års jubilæum.

Lyt til Farvespillet her

Disse interaktive værker har rod i Hanne Tofte Jespersens mangeårige virke som performer i projekter med professionelle musikere og børn. Bl.a. med den interaktive børnekoncert Insektudsigten, som Hanne skrev fortælling til i 2003 og året efter dele af musikken sammen med Anders Hvidberg-Hansen og Anders Gerup.  

Lyt til Insigtudsigten her 

Det gælder for begge "spor", at Hanne som oftest arbejder med udgangspunkt i  tekst, både prosa og poesi, eller skaber en form for narrativt materiale, som hun bruger som underliggende fortælling.

 

Korværker

Det er også blevet til en række værker for kor og blandet instrumental besætning, bl.a.

Suite for poems by George Herbert, besætning: 3 sangsolister (mezzo, alt , tenor), 4 st bl. kor, violin, kontrabas, orgel. Ved orgelindvielsen i 2010 i Ny Vor Frue Kirke og korhæftet Hosianna - 7 sange for børnekor på forlaget Dansk Sang. samt  melodier til børnerim og -remser af Halfdan Rasmussen, som bl.a. er indgået i en række projekter for daginstitutioner med titlen "Bilerne fik vinger".

 

Hendes brede baggrund omfatter både europæisk klassisk musik, kor- og sangtraditioner mange steder fra og verdensmusik, specielt ghanesisk roots-musik og dennes indlejring i en kultur, hvor musik, dans, drama, fortælling er nøje forbundne. Hanne var co-initiator til kulturprojektet Agoro, som Danida støttede via Den Danske Ambassade i Accra 1993-2000; co-leder ved projektets start og i 93-99 dets intercultural consultant, hvor hun en del af tiden boede i Ghana.
Det førte bl.a. til orkestret Agoro Band med danske og ghanesiske musikere og dansere, som hun var kapelmester for i 1995-2003, hvor vestafrikansk rytmik blev en del af hendes musikalske udtryk.

 

 

Værkliste

Nyere musikværker:

Instrumentalmusik for kammermusikalsk besætning

2015

Alfagottens Vals (5 min)
for fagot, cello, marimba. Bestilllingsværk, uropføres 9.9. 2015, bestilt af fagottist Anrijs Ivanovskis til hans debutkoncert fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

2013

Farvespillet (40 min)
interaktiv musikalsk fortælling.
Lydfiler på: http://www.musicforthemysteries.org/lyd.php
Besætning: Violin, klarinet, fagot, slagtøj (marimba, bongos, congas, cymbal, triangel, chime, tempelblokke). Endv. børns bevægelser og stemmer, fortæller. Bestilllingsværk, uropført i DR Koncerthuset af Anna Klett, Vera Panitch, Anrijs Ivanovskis, David Hildebrandt m. HTJ som fortæller; 3 opførelser 13.-14.4.2013. Bestilt af Dansk Komponist Forening og DR-Musikariet efter idekonkurrence, m. komponisthonorar fra Statens Kunstfond og Dkf.

The Return of Dame Heurodis from the Otherworld (8:40)
for bombarde og orgel. Lydfil på: http://www.musicforthemysteries.org/lyd.php 
Baseret på bretonsk magisk ballade fra omkring år 1300 "Sir Orfew", en keltisk version af den antikke Orfeusmyte. Bestilt af duoen Sven-Ingvart Mikkelsen, orgel, & Jens Rømer, bombarde, med komponisthonorar fra Hillerød Kommune, uropført af duoen på Spil Dansk Dagen 2013 i Frederiksborg Slotskirke. I 2014 bl.a. opført i Bolzano og San Diego.

 

Værker for sangstemmer og blandet instrumental besætning

2012

Twelve days of Christmas / De 12 juledage (5:30)
for messingkvintet (2 cornetter i Bb, althorn, trombone og euphonium) og unisont kor.
Baseret på trad. gælisk julesang. Uropført af Concord Brass Kvintet og Vor Frues Sangkor dec 2012.

2011

Melangell’s Vidnesbyrd / The Testimony of Melangell  (64 min) 
Samples på http://www.meridian-records.co.uk/mp3player/617_Melangell/sampleEmbedCode.html
Lydfiler med udvalgte satser på: http://www.musicforthemysteries.org/lyd.php
Video: https://www.youtube.com/watch?v=NdQ16Au6P5g

Bestilt af Museet for Samtidskunst med komponisthonorar fra Statens Kunstfond. Uropført af Music for the Mysteries under Schubertiaden 2011 som totalkunstværk i ruminstallation af Alison Michell (UK/DK) tekst af Mike Harris (Wales). 10 opførelse i DK 2011-12, 3 opførelser i Island 2014. Besætning:
5 sangstemmer (kontraalt, SATB),  violin, kontrabas, klaver, slagtøj, recitation.

Indspillet af Music for the Mysteries:
Agnethe Christensen, kontraalt & kantele, Teit Kanstrup, basbaryton, Bente Vist, sopran,
Christian Berg, tenor, Kuno Kjærbye, violin, Ida Bach Jensen, kontrabas, Anders Hvidberg-Hansen, slagtøj, Hanne Tofte Jespersen, klaver, alt, Lauralee Nicole, recitation,
udgivet på CD på Meridian Records (UK) 2012, CDE-84617 .

 

2010

Suite for poems by George Herbert (20 min)
5 satser: 1. Love - 2. Redemption - 3. Joseph's Coat - 4. The Dawning - 5. Heaven
For solo mezzosopran, solo alt, solo tenor, blandet kor (SATB) , violin, kontrabas, orgel

Bestillingsværk til orgelindvielse - 5 satser for 3 sangsolister til digte af George Herbert (1593-1633).
Uropført 30.5.10 ved to koncerter i Ny Vor Frue Kirke; opført ved to koncerter på Færøerne juni 10.

Music for Melangell (30 min)
Et første uddrag  på 6 satser af “The Testimony of Melangell”  i version for kontraalt solo, kor (SATB) vl, kbas, p, perc, blev uropført under den færøske festival Summartónar af Music for the Mysteries og færøske korsangere i Gøta Kirke og i Vestkirken i Tórshavn, juni 10.

 

2008

Til Jordens held  (7,5 min)
for 4-st blandet kor, sopran-solist, trompet, euphonium, guitar, cello, elbas, klaver og slagtøj, til tekst af N.F.S.Grundtvig. Bestillingsværk, skrevet til Roskilde Gymnasium, uropført i Roskilde Domkirke 28.11.08

 

2007

To værker for 2 sangere, violin, kontrabas, klaver, slagtøj incl. ghanesisk balofon:

The Seven Natures (11 min)
til tekst fra Book of the Secrets of Enoch kap.XXX, 11 og et keltisk baseret ritual-manus af Mike Harris: 

Guinevere of Annwn
(2000) uropført 27.1.2008 af Music for the Mysteries, i alt 17 opførelser i 2008-11 i DK, UK, FO.

Vision of Enoch (24 min) 
I 4 satser:1) God speaks to man,  2) Dance,  3) I speak to you,  4) I will speak to you til tekst fra The Essene Gospel of Peace, Book 2 (skriftrulletekst fundet i Vatikanet i 1923 af Edmond B. Szekely og oversat af denne fra aramæisk til engelsk).
Bestillingsværk til Tarotfestivalen 2007, uropført juni 2007. Er siden indgået i Music for the Mysteries' repertoire med 12 opførelser i 2008-09. Begge værker er indspillet og udgivet på Music for the Mysteries 1.CD The Seven Natures; TUTL (FO) 2009 (FKT043). Lydfiler på: http://www.musicforthemysteries.org/lyd.php

2006

Rosen i Norden (2:50)
for kor (2 halvkor, lige stemmer eller blandet), klarinet, kontrabas;
tekst: Hanne Tofte Jespersen PARTITUR (pdf) STEMMER: klarinet  (pdf) kontrabas (pdf)
Uropført dec.06 af Ny Vor Frue Kirkes Børnekor, Søren Birkelund, klarinet, Mikkel Tiedt, kontrabas, HTJ, klaver,
Anders Hvidberg-Hansen, slagtøj.

En version af Rosen i Norden for børnekor og kontrabas/ledsagebas er publiceret i PO-Bladet aug 2012

 

2005

2 værker til tekster af George Herbert (1593-1633):

Peace (6 min)
for 4st bl. kor, orgel, violin, kontrabas - bestillingsværk til billedkoncerten “Buemageren”. Uropført i marts 2005, i alt 4 opførelser i 2005; 2 opførelser i 2010.


Christmas (7 min)
for 4st bl. kor, violin, kontrabas og orgel. Uropført af Hendriksholms Kirkes Kor- To opførelser december 2005.

 

Verdenshjulet 
Intermezzo for kor, publikum, violin, kontrabas, orgel, klaver, slagtøj. Uropført dec 2005. tekst: Hanne Tofte Jespersen. 
2006-version for kor, publikum, obo, klarinet, fagot, kontrabas, orgel, klaver, slagtøj uropført december 2006.

 

Værker for koreograferede børnestemmer og blandet instrumental besætning

2014

Hvis Landet Kunne Tale 4 (25 min)
interaktivt musikværk for 4-5 årige børn.
Besætning: Børnestemmer og -bevægelser, klarinet i Bb og basklarinet, fagot, slagtøj (balofon, cajon, kolomashi tromme, chimes, triangel, cymbal). Består af 6 sange og 4 mellemspil med fortæller.
Sangtitler:

DU DUDL LU DU DU

Maglemose Å - vi skal finde den

Torndysse - vi skal derover

Det er mærk'ligt

Kan du høre noget

Kommer der en sang ud af jorden 4

Bestillingsværk til musik- og kunstprojekt for børnehaver i Roskilde Kommune, uropført 28.11.2014 af Anders Gerup, cl, Anrijs Ivanovskis, fg, Anders Hvidberg-Hansen, perc, Hanne Tofte Jespersen, fortæller & musikalsk ledelse, og børn fra Storkereden, Elverhøj, Gundsømagle, Egegaarden, Frejas Have, Jættestuen og Veddelev Børnehuse. www.hvislandetkunnetale.dk 

 

Hvis Landet Kunne Tale 3 (24 min 30)
interaktivt musikværk for 4-5 årige børn. Besætning: Børnestemmer og -bevægelser; fagot, cello, slagtøj (balofon, bodhran, ewe trommer: kidi, sogo, vindspil, finger cymbal).
Består af 6 sange og 4 mellemspil med fortæller.
Sangtitler:

Søen ved Blodhøjvej

Der ligger en å

Stensol

Ninja-sneglen i Verdenstræet

Hvis det hele kunne tale på een gang

Kommer der en sang ud af jorden 3

Bestillingsværk til musik- og kunstprojekt for børnehaver i Roskilde Kommune, uropført 3.10.2014 af Anrijs Ivanovskis, fg, Caroline Tarras-Wahlberg, vcl, Anders Hvidberg-Hansen, perc., Hanne Tofte Jespersen, fortæller & musikalsk ledelse, og børn fra Skovly, Arken, Nordstjernen, Firkløveren og Tusindfryd Børnehuse. 

Hvis Landet Kunne Tale 2 (24 min)
interaktivt musikværk for 4-5 årige børn. Besætning: Børnestemmer og -bevægelser; sopran-, alt-, tenor- og basblokfløjte, cello, slagtøj (balofon, regnmager, triangel, kalabas maracca, ampae, cymbal, udu, bodhran).  Består af 5 sange og 3 mellemspil med fortæller.
Sangtitler:

Kilden springer

Det røde træ og bækken

Se En snegl den kan gå

Et piletræ - eller tre...

Kommer der en sang ud af jorden 2

Bestillingsværk til musik- og kunstprojekt for børnehaver i Roskilde Kommune, uropført 13.6.2014 af
Gertie Johnsson, blokfløjter, Caroline Tarras-Wahlberg, cello,  Anders Hvidberg-Hansen, slagtøj, Hanne Tofte Jespersen fortæller & musikalsk ledelse, og børn fra Skrænten, Hyrdehøj, Troldhøj, Kongehøjen og Wiemosen Børnehuse. 

 

Hvis Landet Kunne Tale 1 (24 min)
interaktivt musikværk for 4-5 årige børn. Besætning: Børnesang og -bevægelser; sopran-, alt-, tenor- og basblokfløjte (1 spiller), klarinet i Bb og basklarinet, slagtøj (balofon, woodblock, fingercymbal, djembe, kpanlogo-tromme). Består af 6 sange og 4 mellemspil med fortæller.  
Sangtitler:

Reden og freden

Skademosegård her hvor vi står

Vanddråben - hvad mon her var

Jorden kan faktisk tale her

Min sten ved Grydehøjen

Kommer der en sang ud af jorden 1

Bestillingsværk til musik- og kunstprojekt for børnehaver i Roskilde Kommune, uropført 10.4.2014 af Gertie Johnsson, blokfløjter, Anders Gerup, klarinet,  Anders Hvidberg-Hansen, slagtøj,  og børn fra Reden, Skademosegård, Vanddråben, Spirebakken og Trekroner Børnehus.


2003

Tuscias Enge 
for klaver, guitar, sopransaxofon, fortæller indgår i Insektudsigten - en vejrudsigt  og interaktiv koncert for insekter, børn og andre mennesker, manus Hanne Tofte Jespersen 2003. 99 opførelser 2004-13, CD 2006. www.insektudsigten.dk lydfil: http://www.musicforthemysteries.org/lyd.php

 

2010

Julemedley til rim fra Halfdans ABC: Julemanden Julle - De irske dværge - Norske nisser (4:30)
for børnekor, violin, klaver, kontrabas, percussion - uropført dec 10, også opført 2012 og 2013.

 

2008

Hosianna - 7 sange for børnekor  
Hosianna (4:46) - September (1:36) - Tre viise mænd og en stjerne (5:17) - Maria fødte os et drengebarn (4:03) - Guds engle i flok (2:28) - Halleluja for høst (2:03) - Høstsang (2:21)
udgivet i illustreret hæfte med melodier, sangtekster, korsatser med becifret klaversats, formoversigt svarende til
indlagt CD med indspilning af alle sangene (Dansk Sang 2008, B-CD-876).

 

2007

Hosianna (5 min)
for børnekor, sopransax, klaver, bas, percussion, skrevet til og uropført ved Ny Vor Frue Kirkes 100 års jubilæum april 2007. Indspillet samme år, udgivet i hæftet 'Hosianna' 2008.


2006

Da Himmelen rørte Jorden (4:55)  
for kor, klarinet, klaver, kontrabas, slagtøj; tekst: Hanne Tofte Jespersen.
Uropført dec.06 af Ny Vor Frue Kirkes Børnekor, Søren Birkelund, klarinet, Mikkel Tiedt, kontrabas, HTJ, klaver,
Anders Hvidberg-Hansen, slagtøj. Indspillet med samme besætning 2007,  udgivet på egen label.

 

2003

Tre viise mænd og en stjerne (5:17)
tekst: Hanne Tofte Jespersen for børnekor, klaver, slagtøj (uropført dec 2003, udgivet i Hosianna 2008).

 

Andre sange for børnekor

 

2009-12

Sange til Halfdan Rasmussen Børnerim:

Hos bageren på hjørnet - Frøerne de kvækkede - Dengang høsten var i hus - Jeg ville tælle stjernerne -
Kludedukken Karoline - Bilerne fik vinger - God morgen frøken Lohse.
Alle tekster er fra Halfdan Rasmussen: Den lille frække Frederik og andre børnerim (1967).
For børnestemmer, med becifret klaversats.

Hanne Tofte Jespersen

Født:

1. maj 1956 i Roskilde

Kontakt:

Adresse:

Maglekildevej 13B
4000 Roskilde

Telefon:

25 79 76 87

Email:

Web:

Uddannelse:

Cand.mag, uddannet fra Musikvidenskabeligt Institut og Institut for Film & TV ved Københavns Universitet (musik hovedfag 1984; film/tv sidefag 1992), pædagogikum i begge fag.

Organist fra Sjællands Kirkemusikskole (PO 2004). 

Øvrige beskæftigelser:

Ensembleleder Music for the Mysteries siden 2007.

Gennemgående kunstner på 'Hvis Landet Kunne Tale' i Roskilde Kommune siden 2014.

Freelance skabende og udøvende på musikprojekter for børn og unge.

Bestyrelsesmedlem Dmf Roskilde.

2001-14 organist og korleder ved Ny Vor Frue Kirke.

1995-2003 kapelmester Agoro Band (DK-Ghana).

1993-99 co-leder, intercultural consultant for Agoro Project Ghana (Danida-støttet).

Forlag:

CDer: Meridian Records (UK); Tutl (FO).

Børnekorværker: Dansk Sang.

Profil oprettet:

19. august 2014
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.