Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Rune Solvang

Liv

Rune Solvang er født og opvokset i Gladsaxe ved København. Han begyndte at spille klaver som 5-årig bl.a. på Gladsaxe Musikskole. Han skrev allerede i barndommen små klaverstykker, men i gymnasietiden bliver han for alvor optaget af moderne kompositionsmusik, og begynder at tage timer i komposition, først hos Jørgen Mortensen i Den elektroniske Musikskole ved Vestjysk Musikkonservatorium og siden hos Niels Rosing-Schow. Han får samtidig opført sine første værker, bl.a. klaversonaten og Symfoni nr. 1, der opføres af Sjællands Symfoniorkester med Frans Rasmussen som dirigent og Sønderjyllands Symfoniorkester med Bo Holten som dirigent.
I 2001 begynder Rune Solvang på Det kongelige danske Musikkonservatorium med to hovedfag, klaver og komposition. I 2003 danner han Komponistforeningen Grundtonen sammen med Martin Thaning Petersen Regin Petersen og Toke Odin, der arrangerer talrige koncerter med egen musik, som de selv opfører sammen med andre musikere. Fra disse år er bl.a. værkerne Storm i et glas vand, 4, Brændpunkt, Øjeblik og Multi.

Rune Solvang færdiggør studierne i 2008 og efterfølgende begynder han en karriere som koncertpianist, sideløbende med fortsat virke i Grundtonen. Han danner også Trio Svedano med den norske tenor Jan-Erik Sääv og den svenske sopran Marie Kindberg, og er også efterspurgt som akkompagnatør. Han har en dobbelt debut som solist med orkester og koncert i udlandet med Griegs Klaverkoncert. Han skriver også en del værker til musikskoler, bl.a. Nat i undergrunden for harmoniorkester og Flashmob for jazz-band.
Rune Solvang har gennem en stor del af sit liv være politisk aktiv og engageret i samfundet. De politiske lejlighedssange og protestsange har givet ham inspirationen til en stor del af det narrative indhold i sin musik.

Musik

Rune Solvang er meget bred i sin musikalske stil, værkerne er ofte spontane og kan karakteriseres som multistilisme. Han er optaget af verden som et mangfoldigt kludetæppe af forskellige kulturer, der bliver stadig mere tilgængelige, og det afspejler sig i musikken med stilistiske kontraster.

Multistilismen er uden stilhenvisninger til ældre musik, og det er rent nye og nutidige stilarter Rune Solvang begår sig i. Han dyrker specielt krydsfeltet mellem det 21. århundredes jazz (avantgarde jazz), indie-rock og moderne kompositionsmusik. De deciderede rytmiske værker er bl.a. Rock-suiten, Postkort fra storbyen, Stammedans og Flashmob. Der forekommer improvisation af forskellig art i en del værker såvel som aleatorisk musik, hvor der kastes terninger under opførelsen. En del af værket er fastlagt og nedskrevet, mens andre dele er forskellige ved hver opførelse, hvilket også er en kontrast i musikken. Værker med aleatorik er bl.a. 4, Scenario nr. 3 og Kosmisk energi.

Sideløbende er Rune Solvang optaget af politiske og samfundskritiske emner, som ligger til grund for en del af værkerne. I nogle værker er der et klart politisk eller samfundskritisk budskab. Politiske værker er bl.a. Se Mig! Se Mig!, Fjendebilleder og Den røde suite.

Rune Solvang har skrevet musik for en lang række forskellige besætninger, både for soloinstrumenter, bl.a. Virak for barytonsaxofon, kammermusik, orkestermusik, bl.a. to symfonier og rytmiske ensembler. I de senere år han også skrevet værker for alternative instrumenter, bl.a. Kreative zoner.


Udvalgte værker

Den røde suite (2010-11)
Besætning: Klaver

Satser:
I – Yuppiens dødsdans
II – Fri natur
III – National hovedrengøring
IV – Vindmøllernes kamp mod Don Quijote
V – Kong Kroisos’ åbenbaring

En suite i fem satser, der handler om hvordan man er venstreorienteret i dag. Der er både nogle røde temaer og nogle grønne temaer, og det er jo samme kamp kan man sige.

Yuppiens dødsdans handler om et fænomen – Yuppierne, som har fået en hel generation opkaldt efter sig med folk som Claus ”Risikokær”, Peter Brixtofte, osv. De har det med at lave ballade for hurtigt tjene mange penge og blive bemærket, og nogle gange er det næsten underholdning at se, når de så bliver dømt, og har forbrudt sig. Så kommer retfærdigheden – i satsen udtrykt ved den første ”akkord”, der gennem satsen stille og rolig bliver udbygget. Lige pludseligt har Yuppien travlt med at fornægte det hele, men til syvende og sidst vil retfærdigheden ske fyldest.

Vindmøllernes kamp mod Don Quijote hander om klimakampen. Don Quijote var en person i en parodi på en ridderroman, der kæmpede mod vindmøllerne, men det er som om han eksisterer den dag i dag, og kampen er mere aktuel en nogensinde. Nu er det vindmøllerne, som der kæmper mod Don Quijote.

Rock-suite (2005-07)
Besætning: El-guitar, el-bas, trommesæt

Satser:
I – Intro
II – Hallucination
III – Melodi Grand Prix’s banemand
IV – Meditation
V – Finale
En suite inspireret af forskellige genrer og stemninger inden for indie-rocken og den rytmiske musik i det hele taget. Suiten er formet som et mini-album. Brudstykker fra nogle satser forekommer i andre satser, og specielt er finalen bygget over bestanddele fra de foregående satser.Gadeliv
Stykke for klaver, 2019

Værkliste

Her kan du finde en komplet værkliste: 

www.grundtonen.dk/RSkomp.htm

 

Solvang, Rune

Fulde navn:

Rune Solvang

Kontakt:

Adresse:

Sorrentovej 19, 1.tv
2300 København S

Telefon:

48 41 48 57 / 28 74 06 24

Email:

Web:

Uddannelse:

Komposition på Det kongelige danske Musikkonservatorium hos Niels Rosing-Schow, Ejnar Kanding og Bent Sørensen 2001-08
Klaver på Det kongelige danske Musikkonservatorium hos José Ribera med teori som tilvalgsfag 2001-06

Øvrige beskæftigelser:

Komponist i Grundtonen, repetitør hos Virumkoret.

Profil oprettet:

29. marts 2016
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.