Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Jakob Thorkild

Liv

Jakob Thorkild er født og opvokset i Silkeborg i Midtjylland, som den yngste af to. Han begyndte i 10års alderen at udvise interesse for musik og spillede i starten klaver og elektrisk klaver. Til sin 14års fødselsdag fik han af sin onkel, der var jazzmusiker, en akustisk guitar og derefter blev guitaren hans hovedbeskæftigelse. Han modtog undervisning af lokale guitarister, men søgte snart til den større by Aarhus, hvor der var et rytmisk konservatorium og studerende, der underviste ham i jazzguitar. Han spillede i et seriøst rockband, i mindre konstellationer og i Silkeborg Big Band.
I 1996 udgav han sammen med rockbandet Lunar bestående af lokale musikere et fuldlængde album med original musik, og startede der sin lange karriere som do-it-yourself-kunstner – altså som skabende kunstner, der bevæger sig udenfor den almindelige branche.
I 1997 flyttede han til København primært med det formål at modtage undervisning af musikere der. Har studerede han jazzguitar hos guitaristen Søren Lee.
I 1999 påbegyndte Jakob Thorkild studiet i Musikvidenskab ved Københavns Universitet og i 2001 gennemgik han et uddannelsesforløb i New York, USA ved School for Improvisational Music, hvor han studerede med blandt andre slagtøjsspilleren Nasheet Waits, og guitaristen Brad Shepik.
På trods af de kortere perioder med decideret guitarundervisning betragter Jakob Thorkild sig selv som selvlært guitarist.
I 2006 færdiggjorde han studierne ved Københavns Universitet, og var nu Cand. Mag. i Musikvidenskab med tilvalg i moderne kultur, pædagogik og kunsthistorie.
I 2005 blev han som en del af orkesteret Marie Key Band signet på pladeselskabet SONY/BMG og medvirkede i den sammenhæng på 2 fuldlængde albums i 2006 og 2008.
Sammen med duoen BodaBoda Duo med slagtøjsspilleren Bjørn Heebøll udgav han 6 fuldlængde albums i perioden 2004 – 2015. Dette skete eksempelvis i samarbejde med internationale musikere som saxofonisten Peter Brötzmann, cellisten Fred Lonberg-Holm og saxofonisten Sture Ericsson.

Siden 2014 har Jakob Thorkild udgivet musik i eget navn på dels udgivelserne Art Sleaze (2014) og Be Strong (2016) og på albummet Nox Tenebrae (2017), der er en komposition for elektrisk strygerkvartet og elektrisk guitar.
Løbende har Jakob Thorkild haft en karriere som forfatter og udgav i 2011 bogen Improvised Music – Essays & Interviews, udgivet på Edition Wilhelm Hansen. Siden 2014 har han kørt sin egen blog, Musikhistorier.
I perioden 2013-2017 fungerede Jakob Thorkild som ekstern lektor i Musikvidenskab ved Københavns Universitet og fra 2017 som underviser ved Det Jyske Musikkonservatorium, afd. Aalborg.
Fra 2012 og frem driver Jakob Thorkild sit eget musikselskab, Kontentum, der dels udgiver hans egen musik og bøger og dels udgiver enkelte andre kunstneres værker.

Musik

I meget af Jakob Thorkilds musik ses en konceptuel tilgang til både musikken og til ham selv som auteur. Dette ses bl.a. i trilogien Art Sleaze/Be Strong/Devotional, i digtsamlingen Ulvehunger og i værket Nox Tenebrae. På den måde kan Jakob Thorkild betragtes som en samtidskunstner, der skaber sine værker i dialog med samtid og tidsånd. Samtidig arbejder Jakob Thorkild med tradition indenfor flere genre - både rytmiske og klassiske - og klare referencer. Hans primære inspiration hentes i både nyt og gammelt musik og generelt inspireres Jakob Thorkild meget af kolleger og forgængere. Eksempelvis er Jakob Thorkild stærkt inspireret af minimalisten Terry Riley, Brian Eno som er pionér indenfor den ambiente musik, guitaristen Stephen O’Malley, komponist og pianist Alice Coltrane og punk legenden Henry Rollins.
Jakob Thorkilds musik kredser om flere karaktertræk; improvisationen som et middel til dels det spontane udtryk og dels øjeblikkets manifestation, minimalismen som et middel til at forstørre den enkle idé og det ambiente som middel til at gøre musikken til en tilstand snarere end et forløb. Ofte oplever man en simple idé, der bearbejdes i Jakob Thorkilds musik, og dette kan i nogen grad betragtes som et fællestræk fra det tidlige arbejde til den mere modne produktion.
Klangligt arbejder Jakob Thorkild med lyde hentet fra punk og metal sammenholdt med lyde fra akustiske klassiske instrumenter.

Udvalgte værker

Art Sleaze (album 2014). Indspillet af Jakob Thorkild (Elektrisk guitar), Nils Bo Davidsen (elektrisk bas), P.O. Jørgens (slagtøj). Art Sleaze er første del af trilogien Grenzgänger.

Be Strong (album 2016). Indspillet af Jakob Thorkild (elektrisk guitar), Nils Bo Davidsen (elektrisk bas), P.O. Jørgens (slagtøj). Be Strong er anden del af trilogien Grenzgänger

Devotional (album 2018). Indspillet af Jakob Thorkild (elektrisk guitar), Andrea Rebecca Alsted (elektrisk violin), Anna Mose (vokal og elektrisk processeret vokal). Devotional er tredje del af trilogien Grenzgänger .  Nummeret er komponeret for elektrisk guitar, elektrisk violin og voice.

Jakob Thorkild: elektrisk guitar

Anna Mose: voice

Andrea Rebecca Alsted: elektrisk violinFælles for hele trilogien er, at der er tale om en slags klangmanifester, der hver især tematiserer dels Jakob Thorkilds egen kontinuerlige sjælelige transition og eksistens som kunstner og følende moderne menneske i den postmaterielle tidsånd, og dels denne eksistens blandt alskens ideologier, traditioner og religioner.
Devotional er et album, der tematiserer ikke alene kunstneren, men menneskets trang til at sætte sig selv ind i en åndelig sammenhæng. Musikken spænder genremæssigt vidt fra improvisationsmusik med klangideal i punk og art metal til ambient musik som den høres hos Brian Eno.

Nearness stammer fra albummet Devotional. Nummeret er delvist komponeret og delvist improviseret.

Jakob Thorkild: elektrisk guitar

Anna Mose: voice

Andrea Rebecca Alsted: elektrisk violin

Produktion

Jakob Thorkild & Nicolai Abrahamsen: NOX TENEBRAE Part I & II. Kontentum, 2017. Buy album
Jakob Thorkild: Be Strong. Tyrfing Music, 2016.
Jakob Thorkild: Art Sleaze. Tyrfing Music, 2014.
Jakob Thorkild: Digitized Mechanized Electrofied. JTO, 2009
Jakob Thorkild: 4 Pieces for Prepared Electric Guitar. JTO, 2008
BodaBoda Duo: Modern Persuasion. Tyrfing 2015, LP.
Deers Of Darkness: Wartime Stories. Tyrfing, 2013
BodaBoda Duo: Hårdt Ængstes Alle. Tyrfing 2012, LP.
BodaBoda Duo: The Rich And The Famous. Your Favourite Music, 2010. LP
BodaBoda Duo. Custom Knife Carriers. Eget Label 2008. CD
Marie Key Band: Hver Sin Vej. Sony/BMG, 2008
BodaBoda Duo: Exotic Lifestyle. Honningmand Records, 2006. CD
Marie Key Band: Udtales [kæj]. Sony/BMG, 2006
BodaBoda Duo: BodaBoda Duo. Honningmand Records, 2004. CD

Bibliografi
Jakob Thorkild: Ulvehunger. Kontentum, 2017 (book 43 pages).
Jakob Thorkild: Musikhistorier. Tyrfing, 2014 (book 180 pages and blog)
Jakob Thorkild: Improvised Music. Edition Wilhelm Hansen, 2011 (book 174 pages).

Jakob Thorkild

Fulde navn:

Jakob Thorkild Overgaard

Født:

1976 Silkeborg

Kontakt:

Adresse:

Heibergsvej 5
8600 Silkeborg

Telefon:

26 15 96 06

Email:

Web:

Uddannelse:

Cand. Mag. i Musikvidenskab med tilvalg i Moderne Kultur, Kunsthistorie og pædagogik

School For Improvisational Music, New York, USA

Øvrige beskæftigelser:

Musiker og Skribent.

Profil oprettet:

30. november 2017
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.