Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Niels Lyhne Løkkegaard

Musik og liv

Niels Lyhne Løkkegaard (f. i Ribe 1979) er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium og Kunstakademiets Arkitektskole. 

I sin praksis arbejder Løkkegaard dels med fysisk lyd – udtrykt i hans undersøgelser af lydens overskridelsespotentiale gennem mangedobling af musikinstrumenter (som f.eks. i værker for 16 klarinetter, 20 mundharmonikaer, 8 blokfløjter eller 9 klaverer) og dels med imaginær lyd udtrykt i værker som f.eks. Symphony No. 1, Potential for 65 triangles og den kuratoriske non-event Curatorium.

Niels Lyhne Løkkegaard er optaget at selve musikinstrumentet - ikke blot som musikinstrument, men også som kulturel markør, og i sit arbejde med fysisk lyd søger han at skabe musik hvori musikinstrumenterne transcenderer deres indlejrede soniske normer og genopstår som ny lyd. En musik hvori både det individuelle musikinstrument og den individuelle musiker opløses for efterfølgende at opstå i en anden form i et ikke-hierarkisk rum.

Løkkegaards interesse for imaginær lyd er affødt at det overordnede spørgsmål: Hvornår kan noget siges at eksistere? Dette spørgsmål har bl.a. ført til skabelsen af den kuratoriske non-event Curatorium som er en imaginær lyd-festival der aldrig finder sted, men hvor selve fortællingen om festivalen skaber begivenhedens egen realitet. Den imaginære lyd er ligeledes genstand for undersøgelse i ex. tekstværket Symphony No. 1 - en symfoni for det indre øre, og i værket Potential for 65 triangles – en lydinstallation uden fysisk lyd men som i stedet faciliterer et imaginært lydpotentiale. Det er dermed op til den enkelte lytter at forestille sig værket selv, og frembringe et lydværk på egen hånd ved at lytte med det indre øre.

Løkkegaard har en lang række værker og udgivelser bag sig, og har bl.a. forelæst ved Simon Fraser University of Vancouver, Artistic Research Forum (N), California Institute of the Arts (CalArts), Goldsmiths University of London, DKDM, SDMK, DJM og ved RMC hvor han underviser. Løkkegaards værker er bl.a. blevet udgivet på Important Records (US), Hiatus samt Edition S, og han har skabt værker til bl.a. Centre for Contemporary Arts Glasgow, Overgaden-Institut for Samtidskunst, Inter Arts Center, ISCM, G((o))ng Tomorrow, Lyt til Ribe, Esbjerg Ensemble, Jutlandia Saxofon kvartet, og til MoMA’s, René Magritte udstilling The Mystery of the Ordinary. Præmieret af bl.a. Statens Kunstfond 2007, og stipendiatmodtager fra Sonning Fonden 2006.

Forestil dig, at du kommer ind i et lokale med levende akustik, fyldt af mennesker, der taler med hinanden på kryds og tværs. Enkeltvis fører de samtaler med hinanden, og når man er tæt på samtalen hører man sproget og forstår ordene. Træder man imidlertid væk fra bordene og stiller sig i døråbningen, ophører man med at kunne adskille ordene fra hinanden, og menneskets sprog ophører med at eksistere. I stedet for den enkelte samtale, smelter alle menneskernes samtaler sammen og forvandler sig til én ny lyd. En lyd af mennesker, uden ord og sprog, men derimod en naturgiven lyd, sådan som vi hører en gruppe gæs der skræpper, eller som vi hører vinden i trækronerne. Man kan sige at når sproget opløses og ordet mister dets betydning, da står lyden tilbage – ren, fri” (NLL fra filmen SOUND X SOUND) - Niels Lyhne Løkkegaard

Udvalgte værker

SOUND X SOUND | MUSIC FOR 18 CLARINETS (Bb Clarinet) Composed and conducted by Niels Lyhne Løkkegaard.

https://youtu.be/rLkZEfLVjts

I dette værk søger jeg at opløse klarinetten i en mikrotonal tonesky, hvori både den individuelle musiker og den individuelle klarinet opløses, for efterfølgende at genopstår i en ny form. Vores forforståelse af klarinetten som musikinstrument og som kulturel markør, ændres - og virkeligheden viser sig fra en ny side.

Værkliste

(2013-2017)

Study of the Major Third - No. 1 (2017)
Music for 6 violins. Commissioned by Erik Carlson (US)
Duration: 10 min

Triangular Mass (2017)
Music for multiple triangles. Commissioned by Harpa/Dark Musik Days (IS)
Duration: 20 min

Harmonia (2017)
Music for multiple tremolo harps
Duration: 18 min

Disruptions (2016)
Music for saxophone quartet and 4 floor fans. Commissioned by Jutlandia Saxophone Quartet (DK)
Duration: 10 min

Towards A Major Third (2016)
Music for 2xviolins, oboe & clarinet. Commissioned by Esbjerg Ensemble (DK)
Duration: 10 min

Tyngdebølger/Gravitational Waves (2016)
Music for 13 tremolo harmonicas, chimes and cymbals Commissioned by AJO/Aarhus Festuge/DOKK1 (DK)
Duration: 22 min 

 

SOUND X SOUND - MUSIC FOR 16 TRIANGLES (2016) Ensemble piece for 16 triangles in 2 parts:
Muted Triangles(part 1), Triangles (part 2)
Duration: 8 min

 

SOUND X SOUND - MUSIC FOR 15 SHAKERS (2016) Ensemble piece for 15 shakers in 2 parts:
Coarse Grain (part 1), Fine Grain (part 2)
Duration: 9 min 
 

SOUND X SOUND - MUSIC FOR 10 HI-HATS (2016) Ensemble piece for 10 Hi-hats in 2 parts:
The Outside (part 1), The Inside (part 2)
Duration: 12 min 
 

 

SOUND X SOUND - MUSIC FOR 18 CLARINETS (2016) Ensemble piece for 18 clarinets in 2 parts:
Clarinets (part 1), Bass Clarinets (part 2)
Duration: 11 min 

 

SYMPHONY No.1 (2016)
Music for the inner ear (imaginary text music)
Duration: XXX

 

SOUND X SOUND - MUSIC FOR 9 PIANOS (2015)
Ensemble piece for 9 pianos in 2 parts: Descending (part 1), Partial (part 2)
Duration: 8 min

 

LIGHTS (2015)
A collaborative piece created with Jacob Kirkegaard
Ensemble piece for 13 horns (5 cl, 4 trb, 4trp), 13 triangles, 13 shakers and feedback. Commissioned by AJO/Aarhus Festuge/DOKK1 (DK)
Duration: 35 min

 

SOUND X SOUND - MUSIC FOR 30 CHROMATIC TUNERS (2014)
Ensemble piece for 30 Chromatic KORG CA-1 Tuners, in 2 parts: Solo Piece, 410-480Hz (part 1), Ensemble Piece, 410-480Hz (part 2)
Duration: 11 min

 

SOUND X SOUND - MUSIC FOR 8 RECORDERS (2014)
Ensemble piece for 8 recorders in 2 parts: Soprano recorder (part 1), Alto Recorder (part 2)
Duration: 9 min

 

SIKORSKY (2013)
Ensemble piece for 8 clarinets/bassclarinets, 4 snaredrums & cymbals, 4 double basses , altosaxophone and trumpet.

Diskografi

2017: Descending (Important Records 12” - i samarbejde m. Jacob Kirkegaard)

2016: SOUND X SOUND – MUSIC FOR 10 HI-HATS (Hiatus, 7”)

2016: SOUND X SOUND – MUSIC FOR 16 TRIANGLES (Hiatus, 7”)

2016: SOUND X SOUND – MUSIC FOR 15 SHAKERS (Hiatus, 7”)

2016: SOUND X SOUND – MUSIC FOR 18 CLARINETS (Hiatus, 7”)

2016: 2 Pieces (Under Pseudonym; Johannes Richter) (Hiatus, LP)

2016: SOUND X SOUND – MUSIC FOR 9 PIANOS (Hiatus, 7”)

2015: SOUND X SOUND – MUSIC FOR 30 CHROMATIC TUNERS (Hiatus, 7”) 2015: Amaranth (Hiatus, CD)

2014: SOUND X SOUND – MUSIC FOR 8 RECORDERS (Hiatus, 7”)

2013: 13 Pieces (Under Pseudonym; Johannes Richter) (Hiatus, LP)

2013: Sikorsky (Hiatus, CD & LP)

Niels Lyhne Løkkegaard

Kontakt:

Adresse:

Guldborgvej 25 3tv
2000 frb

Telefon:

26 79 47 30

Email:

Web:

Links:

Øvrige beskæftigelser:

Underviser ved Rytmisk Musikkonservatorium.

Priser/legater:

Præmieret af bl.a. Statens Kunstfond 2007, og stipendiatmodtager fra Sonning Fonden 2006.

Forlag:

Profil oprettet:

5. april 2018
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.