Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Niels Eje

Liv

Niels Eje er født i 1954 i København og opvokset på Østerbro og Hellerup, i en Kunstnerfamilie (Eje/Hagedorn-Olsen). Begyndte tidligt at spille Klaver og Guitar, og blev i 1961 optaget som elev på Bernadotteskolen, Hellerup. Var i skoletiden medstifter af gruppen ’Extention’ sammen med Kasper Winding, som 12-14 årige vandt Extention prisen som ”Øbromestre i Beat’ i 1968. Modtog fra 1971 oboundervisning på ’Dansk Musikakademi’ (en privat musikskole i København), med solooboist Bjørn Carl Nielsen som lærer, og påbegyndte i 1974 studier hos professor Jørgen Hammergaard på Det Fynske Musikkonservatorium i Odense (nuværende SDMK) med Obo som hovedfag. Supplerende obostudier hos Lothar Koch (Berlinerfilhamonikerne) på Mozarteum Internationalen Sommerakademie i Salzburg, med diplom (1984).  Tiltrådte efter konkurrence, stillingen som solooboist i Danmarks Radios Underholdningsorkester i 1979, og var de følgende 4 år ansat i DR Underholdningsorkestret. Vandt i 1983 stillingen som (alternerende solooboist) i Danmarks Radios Symfoniorkester, og arbejdede frem til 1990 hvor han valgte at opsige sin stilling i DR for at koncentrere sig om komposition, solist- og kammermusik virksomhed.

 

Niels Ejes virke som komponist udspringer af hans arbejde som aktiv musiker. Han er medstifter af en række ensembler: ’Trio Rococo’, Blæserensemblet ’Selandia’ og ’Solisti Pro Musica’, for hvilke han arrangerede og komponerede meget materiale, i særdeleshed til Trio Rococo, og især indenfor et repertoire med musik som krydser genregrænser – såkaldt ’crossover’ musik.

Arbejdede i perioden 1991-1996 som musikkonsulent for Grønnegårds Teatret i København, herunder, og i samarbejde med daværende direktør Lars Liebst, som kunstnerisk leder af sommermusikfestivalen ’Musik i Grønnegården’.

Skrevet og arrangeret musik til Grønnegårds Teatrets forestillinger:

 

Hexerie eller Blind Alarm (Holberg) 1992

Kærlighedens Triumf (Marivaux) 1993

Store Forventninger (Dickens) 1994

Figaros Bryllup (Beaumarchais) 1994

 

Niels Eje har yderligere på bestilling skrevet original musik til virksomhedsfilm for EAC, Lego, samt TV-produktionen ‘Kunst I Byen’, og skabte lyddesign til Zoologisk Museums diorama ‘Fra Mammutsteppe til Kultursteppe’, og skrevet bestillingsværker til James Galway og Safri Duo, Den Danske Blæseroktet m.fl.

 

I 1994 udgav Trio Rococo albummet med Beatles klassikere i nye arrangementer af Niels Eje og Inge Mulvad. Albummet ”Classical Mystery Tour” lå på hitlisten hele året og fik Guld-plade som det første ’klassiske’ ensemble nogensinde. Siden midt-halvfemserne har Trio Rococo endvidere haft et samarbejde med bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen, og i 1998 blev en Danmarksturné med Trio Rococo og NHØP optaget og udgivet albummet ”In The Name Of Music”, bl.a. med originalkompositioner af Niels Eje og NHØP.

Medvirker som oboist i Palle Mikkelborgs opførelse af ’AURA’ med DRs Big Band, ved Sonningpris overrækkelsen til Miles Davis 1984, og efterfølgende indspilning af værket, hvor satsen ’White’ er skrevet for trompet og obo (Miles Davis og Niels Eje) med elektronik.

 

Musicure

– musik som medicin

Niels Ejes hovedværk er serien ’MusiCure’, som siden 1998 er blevet skabt på basis af international forskning og samarbejde med professionelle behandlere indenfor mange grene af sundhedssektoren.

Idégrundlaget for skabelsen af MusiCure udspringer af et pilotprojekt på Rigshospitalet, hvor kerneideen var både at skabe og samtidigt videnskabeligt dokumentere et helt nyt originalt musikprogram, som fra grunden var komponeret og designet specielt til behandlingsformål.

Dette tværfaglige projekt blev påbegyndt på initiativ fra Inge og Niels Eje sammen med overlæge, professor Lars Heslet – et projekt som i begyndelsen (1998-2003) blev støttet af Egmont Fonden med bevillinger til produktion af specielt komponeret musik og forskning i musikkens virkning.

Med dette afsæt blev grunden lagt til at udvikle det nye musikprogram som senere fik den overordnede betegnelse ’MusiCure’, og samtidig hermed igangsatte en gruppe af musikterapeuter, læger og sygeplejersker en række studier og forskningsprojekter med musikken. Studier som primært fandt sted på Universitetssygehuse i Danmark, Norge, Sverige, samt i USA, og som i dag er beskrevet i mere end 25 videnskabelige artikler, publiceret i internationale medicinske tidsskrifter.

Siden 2006 har Niels Eje arbejdet fuldtid med komposition og produktion af MusiCure serien, udarbejdelse af specielle musikprogrammer til forskning, lyddesign og foredragsvirksomhed i ind- og udland.

Aktiviteterne har bl.a. omfattet foredrag, præsentationer og lyddesign i Norge, Sverige, England, Østrig og USA. Modtog sammen med Inge Mulvad Eje ”1st Prize Professional” ved ’Blair L. Sadlers Healing Arts Competition’ under ’Society for the Arts in Healthcare’, Nashville USA 2007, prisen blev givet for skabelsen af MusiCure.

 

MusiCure CD-serien omfatter 12 CD udgivelser (10 albums og 2 dobbeltalbums, indeholdende i alt 61 titler) med specielt komponerede studieproduktioner, baseret på forskningsresultater og direkte erfaringsopsamling fra sygehuse, plejecentre og institutioner siden 1998. Alle albums er udgivet og administreret af komponistens eget selskab Gefion Records ApS.

 

Kompositionsteknikken og arbejdsmetoden er tilrettelagt fleksibelt og åbent, med henblik på løbende redigering og tilpasning i relation til forskningsresultater og erfaringsopsamling omkring virkning og effekt at musikken. Denne teknik er meget tidskrævende og indebærer mange timer i studiet, hvor den kreative fleksibilitet, og konkrete tilretning af musikken i henhold til de videnskabelige studier, er essentiel for at opnå de ønskede resultater.

Niels Ejes MusiCure programmer anvendes i dag på sygehuse, plejecentre og institutioner i mange lande, og der gennemføres løbende forskning i musikkens virkning.

Udover komposition og produktion af original musik arbejder Niels Ejes selskab Gefion Records ApS også med skabelse af film med naturmotiver og soundtracks til disse, samt udvikling og produktion af specielle puder med indbygget lyd (MusiCure Pillow) og etablering af streaming-tjenesten MusiCureStream.dk, hvor alt indhold og programmer er samlet på samme platform.

Udvalgte værker

The North
Kompositionen 'The North' er et eksempel fra serien MusiCure, som er musik komponeret og produceret specielt til behandlingsformål, med fokus på reduktion af stress, angst og smerter. En bestemt form for evidensbaseret musik skabt på basis af forskning, ud fra en række grundlæggende universelle principper, udarbejdet gennem en periode på 5 år forud for udgivelsen af det første album i serien. Eksemplet 'The North' er fra albummet 'Northern Light', som har været anvendt i forskningsprojekter i Danmark, Sverige og USA, og som skildrer beroligende og billedskabende stemninger, inspireret af den nordiske natur og mytologi.    Estella, Biddy & Miss Havisham’s House

Som en lille suite er de tre eksempler 'Estella', Biddy' og 'Miss Havisham's House’ uddrag af musik komponeret til en teateropsætning af Charles Dickens 'Store Forventninger', som blev opført i Glassalen i Tivoli af Grønnegårds Teatret i 1994. Det er partiturmusik hvor alt er noteret omhyggeligt ned og indspillet af klassiske solister.


Værkliste og diskografi

findes på Niels Ejes hjemmeside: https://nielseje.dk/releases/

 
Oversigt over publicerede studier med MusiCure

https://musicure.dk/Resources/Files/RESEARCH_MusiCure.pdf

Niels Eje

Født:

1954

Kontakt:

Adresse:

Geelsskovvej 29
2830 Virum

Telefon:

+45 45854948 / +45 2334 2933

Email:

Web:

Links:

Uddannelse:

Det Fynske Musikkonservatorium i Odense, hovedfag obo, 1974-

Øvrige beskæftigelser:

MusiCure

Priser/legater:

Jacob Gades legat 1978.

Børge Schrøder og hustru Herta Finnerups musiklegat 1997.

”Jante Kultur Prisen” (sammen med Inge Mulvad Eje), fra Erhvervsfremme-styrelsen 2001.

Guldplade for “Classical Mystery Tour”, Trio Rococo 1994.

Egmont Fonden, arbejdslegat til forskningsprojektet ’Musikprogram til intensivpatienter’ 1998.

"1st Prize Professional" ved 'Blair L. Sadler's Healing Arts Competition', Nashville, USA 2007. Prisen blev givet for skabelsen af MusiCure.

Danish Health & Science Award (årets ’brobygger’, sammen med Inge Mulvad Eje) 2017

Profil oprettet:

18. november 2019
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.