Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Amir Mahyar Tafreshipour

Liv og musik

Amir Mahyar Tafreshipour er en førende iransk-dansk samtidskomponist specialiseret i moderne musik, der når på tværs af tid og kontinenter.

"Jeg fik skrevet mange værker, som var mere eller mindre inspireret af dansk musik, hvilket var til stor gavn for mig. Det betød, at jeg både havde min danske baggrund og en persisk åre, som nu har født flere anstændige værker. Nu efter alle årene og eksperimenterne kan jeg forkynde mig selv som dansk / iransk komponist". 

Han har gennem adskillige år arbejdet med en række større ensembler, solister og orkestre over store dele af verden og har adskillige CD udgivelser bag sig. Amir Mahyar Tafreshipours musik er inspireret både af den vestlige klassiske musik og af Iransk folklore. Således overskrider hans moderne musik både tid, kulturer og kontinenter.

Amir Mahyar kom til Danmark som 11-årig, hvor han voksede op i Århus og Esbjerg.

Amir Mahyar Tafreshipour modtog sin Bachelor of Music fra Esbjerg Academy of Music i 2001. Ved en konkurrence i komposition for ny musik ved Tehran University vandt i han 2003 første præmie med sit solo klaverværk ’Images of Childhood’ opført af den berømte irske pianist Mary Dullea. Samme år blev Amir Mahyar tildelt en sølvmedalje for "Enestående færdigheder" på Trinity College of Music, præsenteret af hertugen af Kent.

Hans studier fortsatte ved Guildhall School of Music and Drama.

 

I 2016 afsluttede Amir Mahyar sin ph.d. i komposition ved Brunel University London under Dr. Christopher Fox. BBC bestilte i 2005 den første iranske harpekoncert hos Amir Tafreshipour. Uropførelsen af "Persian Echoes" blev sendt på BBC Radio 3 under ledelse af den franske dirigent Pascal Rophé. Koncerten blev senere indspillet på Naxos og udgivet i 2018, med ’The English Chamber Orchestra’, dirigeret af Alexander Rahbari og med Gabriella Dall'Olio som solist. ‘The Doll behind the Curtain’ fra 2015 er Amir Mahayr Tafreshipours første opera, der fik sin premiere på Tête à Tête Opera Festival i King’s Place, London. Operaen, der er baseret på en historie af den berømte iranske forfatter Sadegh Hedayat med libretto af Dominic Power, er den første opera på engelsk af en iransk komponist. Operaen opførtes på Det Kongelige Teater i København i 2020 med Athelas Ensemblet.

 

CD´en ’In Absentia’ og ’Persian Autumn’ fra 2019/20 er hans seneste udgivelse på DivineArt. Amir Mahayr arbejder for øjeblikket på sin nye opera ’The black Gold’ med libretto af Dominic Power.

 

Udvalgte værker

YEARNING IN C

Yarning in C cirkulerer om tonen C og dette forbliver drivkraften for kompositionen: et lærred fyldt med små collager. Ornamentikken på de musikalske skeletter er improvisatorisk, ofte forsvindende til stilhed for at give plads til lytterens fantasi. De mørke toner kommer fra barndomsminder i Skandinavien og stammer fra de forskellige indtryk af lys og mørke på tværs af årstider.

Koncert for harpe og orkester

Komponeret i december 2005 i Corwen, North Wales, som svar på en kommission fra BBC Symphony Orchestra, men værket havde sin tilblivelse i Teheran. Amir fortæller: "Jeg besøgte byen Kermanshah i det vestlige Iran, hvor der er smukke og indviklede udskæringer af harper fra sasanidernes æra (224–651 e.Kr.). Min hensigt var ikke at komponere et eksotisk stykke blot med brugen af ​​østlige melodier, men derimod et værk, som samvæver lyde fra persisk traditionel musik kombineret med vestlig klassisk musik. Min tidlige barndom i Iran efterlod mig med dybe følelser for lyde, specifikt persisk, men jeg var også heldig i en ret ung alder at møde den vestlige klassiske musik."

The Doll Behind the Curtain- kammeropera

En fantasifuld historie om en ung mands fascination af en statue i et butiksvindue. Statuens mystiske skønhed fængsler ham, og han tager den med tilbage til Iran. Hans forelskelse og indre konflikt får ham til at handle på en måde, der ikke alene ødelægger hans eget liv, men også hans forlovedes, som kæmper for at udkonkurrere sin tavse rival. "I min musik er dissonansen mellem en ny og en gammel verden tydelig. Musikken veksler ubesværet mellem europæisk modernisme, persisk folklore og klassisk tradition og tegner en præcis karakteristik af de nødvendige valg, ethvert menneske står over for i dette ‘civilisationernes sammenstød’."

Værkliste

Se komponistens egen hjemmeside: www.tafreshipour.com

Amir Mahyar Tafreshipour

Født:

1974

Kontakt:

Adresse:

14667 Teheran
Iran

Telefon:

0098 912 612 9474

Email:

Web:

Uddannelse:

1996-Klaveruddannelse-Esbjerg Musikkonservatorium

2003-BA(hons)-Trinity College of Music

2004-MA-Guildhall School of Music and Drama 2004

2016-PhD-Brunel University

Priser/legater:

2004-Første pris Tehran Universitet composition bianial

2003-Sølvmedalje Trinity college of Music 2003

Forlag:

Profil oprettet:

6. januar 2020
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.