Andreja Andric (født 1973) er en komponist-programmør fra Serbien med base i Aarhus siden 2014. Han bruger computerprogrammering som sit vigtigste middel til kunstnerisk udtryk med det formål at opdage uberørte, dynamiske og komplekse lydverdener.
Som pioner inden for solo-smartphonesymfoni som musikgenre og smartphone-solokoncert som en koncertpraksis, er han også aktiv inden for computermusik, video og softwarekunst. Hans arbejde har været præsenteret steder som Moskvamuseet og Musikhuset Aarhus samt på adskillige festivaler som f.eks. World Music Days 2019 i Tallinn, Estland, eviMus i Saarbrücken, Tyskland (2019), Festival Futura i Crest, Frankrig (2018) og andre. Andreja har en Ph.D. i musikinformatik fra Milano Universitet, Italien.
Andrejas kunsterisk arbejde fokuserer på nogle enkle konstruktive principper: 1) tælling, 2) cirkulær bevægelse, 3) tilfældighed og 4) kausalitet. Eksempler er: alle måder at vælge tre akkorder ud af ti (Glide), gennemgang af flere samtidige kvintskridtsekvenser i forskellige tempi (Interleaved Sequence), tilfældig udvælgelse af YouTube-videofragmenter på flere kanaler (YTConcerto). Disse principper er ikke kun grundlæggende principper for klassisk computerprogrammeringssprog, men også en del af mange børns spil, ritualer og danse og kan observeres i mange naturfænomener såsom solopgang og solnedgang eller skiftende sæsoner.
Andreja er interesseret i en kunstnerisk proces, der er "objektiv", tæt på en verdensanskuelse baseret på naturlige og tekniske videnskaber. For ham er komponisten mere en spildesigner, der skaber et funktionelt rum og spilleregler, hvor musikere kan udtrykke sig.
Eksempler på koncerter:
Noisescape with Voice ep. 3, musikinterview med smartphone-genereret støj og en improviserende musiker, opført af Andrew Dorman, elektrisk guitar med pedaler og Andreja Andric, smartphone.
Smartphone solo-show på Electromuseum, Moskva, oktober 2018:
Andet
Glide for two or more Guitars (2017)
Interleaved Sequence >of 18 Unaligned Circles of Fifths (2016)
Burst (2013)
Read English version here