Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Søren Birch

Liv og musik

Søren Birchs interesse for at beskæftige sig professionelt med musik blev vakt i gymnasiet, hvor han blev introduceret til kor og til klassisk musik. Senere, gennem et højskoleophold blev interessen yderligere stimuleret. Klaver, sang og kor var hovedinteresserne. Her modnedes beslutningen om at søge på konservatorium, og retningen var at det skulle være noget med musikledelse, komposition og sang. Han blev uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium som musikleder med hovefagene korledelse og ensembleledelse. Dertil har de teoretiske bifag altid interesseret ham stærkt og han søgte ekstraundervisning i satslære. Som komponist er han selvlært i den forstand at han ikke har en egentlig komponistuddannelse men han har haft meget teori og satslære i sine konservatorieuddannelse og han har suget til sig af indtryk ved koncerter og ved analyse af centrale værker.

Komponistgerningen har altid været en pendant til Søren Birchs beskæftigelse som dirigent og som underviser ved konservatorium og universitet. Nogle perioder meget aktiv og andre perioder mere hvilende men altid tilstede.

Søren Birch har i mange år undervist ved hhv. Aarhus Universitet, Nordjysk Musik-konservatorium, senere Det Jyske Musikkonservatorium, Syddansk Musikkonservatorium og Løgumkloster Kirkemusikskole, hvor han har uddannet en lang række af kordirigenter. Bl.a. har han stået for udviklingen af en ny uddannelse for kordirigenter.

Kormusikken har en fremtrædende plads i Søren Birchs virke, og gennem sin virksomhed med især kammerkoret Coro Misto, som han selv dannede i 1991, har han udviklet sit personlige tonesprog som ligger indenfor det tonale men med mange afstikkere til friere tonale felter. En karakteristik der ofte høres om hans vokalmusik er at der er stor samhørighed mellem tekst og musik. Enkle, strofiske sange i den danske tradition har altid ligget Søren Birchs hjerte nær, og han har komponeret mange sange og salmer til fornyelse af den danske sangtradition. Han er således repræsenteret i den 18. og 19. udgave af Højskolesangbogen og i Kirkesangbogen.

Han har også komponeret en del værker for instrumentale besætninger, både kammermusik for større besætninger bl.a. messingorkester. Dertil kommer at han har arrangeret for flere af de danske symfoniorkestre.

 

Værkliste

Værkliste kan findes på hjemmesiden www.sorenbirch.dk 

Diskografi


Portræt-CD: Tonevæld, 2013. Coro Misto, dirigent: Søren Birch


Repræsenteret på CD’en ”Der er en skat”, 2009 af Det Fynske Kammerkor med ”6 motetter til påske”. Dirigent: Alice Granum


Repræsenteret på Cd’en ”I dag er der lys i overflod”, 2003 af kammerkoret Broccoli, med ”6 motetter til påske”, Dirigent: Lotte Smith-Petersen.


Rpræsenteret på CD’en ”Reflections”, 1998, af Jysk Akademisk Kor med ”Løvfald” og ”To Davidsalmer”. Dirigent: Søren Birch

 

Søren Birch

Født:

1955

Kontakt:

Adresse:

8800 Viborg

Email:

Web:

Links:

Uddannelse:

Statsprøvet Almen Musikpædagog fra Det Jyske Musikkonservatorium

Statsprøvet Musikpædagog med Musikledelse som hovedfag fra Det Jyske Musikkonservatorium

Privatundervisning hos professor Anders Eby, Stockholm, i kordirektion

 

Øvrige beskæftigelser:

Dirigent og underviser

Priser/legater:

1. pris ved konkurrencen i forbindelse med festivalen ”Holmboe i Horsens” 2005 med værket ”Gør dig rede” for lige stemmer og orgel.

 

Debut:

1989

Forlag:

Edition Wilhelm Hansen, Egtved, Mixtur, Gehrmans, Bo Ejeby

 

Profil oprettet:

18. januar 2021
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.