Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Ivan Vincze

Liv og musik

Musikkonservatorium og senere på det lokale Musikakademi VŠMU. I forbindelse med en intensiv koncertturné i Skandinavien med National Folk Art Ensemble Lùcnica besluttede Ivan Vincze at blive i Danmark, hvor han fortsatte sine studier på Det Kgl. Dansk Musikkonservatorium.
I 1958 blev Ivan Vincze medlem af Würzburgs Kammerorchester, og senere arbejdede han en årrække som bratschist i Grazer Philharmonisches Orchester.

Fra 1960 blev Ivan Vincze interesseret i komposition og begyndte at skrive mindre kammermusikværker med korte varigheder. Han vendte tilbage til Skandinavien og arbejdede i orkestre i Göteborg, København og Malmö. I 1981 introducerede Ivan Vincze et nyt bifag ’Musikorientering’ på en teknisk skole i Danmark.

Efterår 1982 blev Vincze medlem af GIM – Gruppen for Intuitiv Musik. Denne gruppe var blevet dannet i 1974 og havde specialiseret sig i musik noteret med tekst og/eller grafik. Medlemskabet af GIM ændrede radikalt Ivan Vinczes syn på musik.
Som medlem af GIM mødte Ivan Vincze i 1983 for første gang Karlheinz Stockhausen, hvis to tekstnoterede samlinger Aus den Sieben Tagen og Für kommende Zeiten havde skaffet GIM sit fundamentale repertoire.

GIM og dens medlemmer virkede desuden som forfattere og som emner for artikler der blev publiceret i Dansk Msuik Tidsskrift, ringgespräch über gruppenimprovisation og Musik Texte. Disse artikler omhandlede gruppen og den intuitive musiks betydning.

Efter en invitation fra Dieter Schnebel fik Ivan Vincze i 1987 lejlighed til at deltage i kompositionskurser for eksperimentel musik på HdK - Hochschule der Künste (Berlin). Hans kompositoriske prioritet blev herfra at eksperimentere og skabe musik via en kollektiv handling.

Ivan Vincze dannede også en række andre grupper for intuitiv musik: Béla Hamvas Group for Intuitive Musik (1995), United Dream of Nights (sammen med Janos Vetö), The Intuitive Trio (2002) og I.M:A - International Music Association (2003). En række af hans værker er blevet opført af Global All Stars i København fra 2010 og frem.

I 2008 producerede filmskaberen Jenö Farkas en kortfilm ’Ivan Eugen Vincxe – improviserende – impulsivt – intuitivt’ (Nomad Film, København).

Af: Ivan Vincze

Værkliste

Udvalgte essentielle værker fra 1991:

Haltestelle+E (1993)

5 texts for intuitive musik (1994)

Agelce (1996)

Summer-Swings and Jumps (1996)

Regeneration (2000)

Immer Langsam (2001)

Victoria und Oscars Tanz (2001)

Music for 9 First Names (2002)

Tutti and Soli and One Conductor (2003)

Sedna (2004)

Registermusic (2006)

Circle Mosaic (2008)

Seven Colourdances (2010)

Diskografi

Danish Intuitive Music
Ivan Vincze: Taking a Walk (1994) + Summer-Swings and Jumps (1996).
Intuitiv Records, IRCD 003, CD
Link til Intuitiv Records

BÉLA HAMVAS GROUP FOR INTUITIVE MUSIC
Ivan Eugen Vincze: 'Summer-Swings and Jumps', Taking a Walk', 'Tutti e Soli and One Conductor', 'Always Slow'
Intuitiv Records, IRCD 004 (2004), CD
Link til Intuitiv Records

Ivan Eugen Vincze
Privatfoto

Ivan Vincze

Fulde navn:

Ivan Eugen Vincze

Født:

1930, Bratislava (Slovakiet)

Kontakt:

Adresse:

Emil Chr. Hansens vej 1, 2. 0029
2000 Fr.berg

Telefon:

30 51 77 22

Email:

Uddannelse:

Bratschstudier i Bratislava og på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Kompositionsstudier på HdK - Hochschule der Künste (Berlin) ved Dieter Schnebel.

Forlag:

Profil oprettet:

7. februar 2012
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.