Bernhard Lewkovitch er søn af indvandrere fra Polen og Hviderusland. Da familien mødte hårde tider blev den spredt og Bernhard Lewkovitch opholdt sig først på et cistercienserkloster og voksede senere op ved Dalum Kloster.
Efter endt uddannelse som organist blev han ansat ved Skt. Ansgar Kirke i København, den danske katolske domkirke. Lewkovitch var aldrig i tvivl om hvilken retning hans kompositoriske virke skulle tage: han hørte hjemme i kirken og det var der hans musik havde sin plads og der den kunne udfolde sig.
Denne tilknytning til den katolske kirke, liturgien og dens musik har dog aldrig betydet en afsondring fra det musikalske liv i Danmark. Som anmelder og klummeskribent har Bernhard Lewkovitch fra 1950’erne helt frem til 2012 fået sine markante og altid skarpt formulerede holdninger til koncertlivet og meget andet ud på tryk. Det er særligt hans næsten 40-årige virke ved Kristeligt Dagblad, der vil blive husket.
Ud over sit virke som organist, komponist og dagbladsskribent, har Bernhard Lewkovitch spillet en afgørende rolle for dansk korliv. Han var i 1953 stifter af Schola Gregoriana, det første kor i Danmark, der dyrkede den enstemmige gregorianske sang. I 1955 kom der også kvinder med i koret og det fik navnet Schola Cantorum, et blandet kor, der kørte sideløbende med mandskoret Schola Gregoriana.
Lewkovitchs indsats med disse kor, var med til bl.a. at skaffe den gregorianske musik og renæssancens kor-mesterværker på programmet her i landet, og dermed bane vejen for senere kor og dirigenter med interesse for den tidlige musiks vokale værker og den kirkelige kortradition. Derudover har korene medvirket til at synge nyere kirkemusik med Bernhard Lewkovitch som dirigent.
Bernhard Lewkovitchs kor- og orgelværker har ikke blot fundet en plads i den katolske kirke, hvor de er opstået, men også i høj grad i folkekirken og dermed har komponisten fået desto større indflydelse på kirkemusikken her i landet. Den liturgiske musik og de større korværker har desuden også fundet en plads i repertoiret hos udenlandske musikere og ensembler.
Den katolske tro, den daglige bøn og musikken som et kald er en del af Bernhard Lewkovitchs liv og virke. En del, der giver ham en ganske særlig plads i dansk musikliv.