Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Fuzzy

Liv og musik

Udgået fra Det jyske Musikkonservatorium som elev af Per Nørgård. Senere studier hos Stockhausen, Ligeti og Jan Bark. Indtil 1978 docent i musikhistorie og musikteori ved Det Jyske Musikkonservatorium.

Aktiv som pianist og klarinetspiller og medlem af den legendariske, nu opløste svensk-danske multimediegruppe, "Nya Kulturkvartetten" med hvilken han har turneret i Skandinavien, Øst- og Vesteuropa samt USA og Canada. Af andre musikalske samarbejder skal også nævnes samarbejdet med Povl Dissing og violinisten John von Daler, komponisten Henrik Munch, komponisten Bjørn Svin og fotografen Poul Ib Henriksen.

Fuzzy har i årenes løb været med i mange forskellige tv-sammenhænge og havde i en periode sit eget program for børn “Fuzzys Værksted”, der handlede om musikforståelse og musik fra fremmede kulturer. Han har også, til tekst af Rune T. Kidde, komponeret operaen “Heksemutter Mortensen og den fede Kalkun”, som blev bestilt til Den Kongelige Opera af den dengang nyslåede operachef Kasper Holten, som også iscenesatte.

Som komponist har han i øvrigt - udover orkester-, kor- og kammermusikværker  - hovedsageligt beskæftiget sig med elektroakustisk musik, ofte i forbindelse med ballet, teater, film og blandingsformer heraf. I denne sammenhæng har Fuzzy skrevet værker til blandt andre SafriDuo, James Galway, Thomas Sandberg, Jeanette Balland og ensembler som Rosenborg Barok, The New Jungle Orchestra, Copenhagen Art Ensemble, Contemporania og Trio Zoom. Nævnes skal også det 12-kanals elektroakustiske værk KATALOG, en ny klingende udsmykning til Den Sorte Diamant, bestilt af Det Kongelige Bibliotek hos komponisten. Værkets 52 dele – en for hver af årets uger – henter inspiration fra et af bibliotekets klenodier – et manuskript, et fotografi, en bog, et håndskrift eller en node, og afspilles via en permanent installation i form af et computerstyret 12-kanals ”højttalerorkester”.

Som filmkomponist har Fuzzy arbejdet sammen med bl.a. instruktører som Palle Kjærulff-Schmidt, Kaspar Rostrup, Jørgen Leth, Rainer Werner Fassbinder, Jannik Hastrup, Jørgen Vestergaard og Bille August.

En stor del af Fuzzys produktion er teatermusik. Han har her arbejdet sammen med Kaspar Rostrup, Eydon Johannesen, Asger Bonfils, Peter Kupke, Line Krogh, Claus Hoffmeyer, Mogens Pedersen, Åse Schmidt, Hans Rosenquist, Johan Bergenstråhle med flere.

Fuzzy har været medlem af Komponistforeningens bestyrelse i 70-erne og er fra 2011 formand for Aftageudvalget ved det Jyske Musikkonservatorium.

 

 

Musikeksempler

Eksempler på musik af Fuzzy med hans egne kommentarer:

 

COMPUTERMUSIK

 

THE ELECTRIC GARDENS AND THEIR SURROUNDINGS (1989)

                     

                 Suddenly they lay there,                                          

                     Unreal end almost repulsive

                     In their merciless mixure

                     Of glass and neon.

 

                     The surroundings seemed  dangerous.

                     It was unclear

                     whether one still had

                     a chance to turn back.

 

 

BALLETMUSIK

 

TANNE (1994)

Et uddrag af min musik til Warren Spears værk Tanne. En ballet om Karen Blixens liv opført af Dansk Danseteater. Solobratchen bliver spillet af John von Daler.

 

MUSIKTEATER

 

VINARE OCH TARANTELLA (2002)

På UNM 1962 lærte jeg de to svenske komponister Jan Bark og Folke Rabe at kende. Dette møde førte til et livslangt samarbejde, som blandt andet kom til at betyde, at vi sammen med fotografen og filmmanden Thord Norman i 1983 dannede Nya Kulturkavartetten, som var aktiv til 1997. Satsen er fra vores cd Narrskeppet, som jeg producerede og mixede. Indspilningerne fandt både sted i Stockholm og i mit studie i København. På min hjemmeside (www.fuzzy,dk) kan man finde en artikel af Folke Rabe som mere fyldigt omhandler dette samarbejde.

 

FILMMUSIK

 

AFSTED, AFSTED! (1998)

En vigtig del af min kompositoriske virke har været arbejdet med filmmusik. Her er den enkelte film og dennes sfære forudsætningen for musikkens form og udtryk. Jeg ser ikke dette som en begrænsning, men som en udfordring, det altid har været inspirerende at møde.
Eksemplet er fra Jannik Hastrups animationsfilm om H.C. Andersens liv, “Den skæve skygge, og sangen, som bliver sunget af Povl Dissing, ligger under en billedeskvens, hvor vi ser H.C.A. forlade Odense og rejse med båd og hestevogn til København. Teksten er skrevet af Søren Kragh-Jacobsen.

 

TEATERMUSIK

                     

GØGLERNE KOMMER (1988)

I 1988 blev Kaspar Rostrup direktør for Gladsaxe Teater. En dag ringede han til mig og fortalte, at han i forbindelse med en ny familieforestilling, Frændeløs, skrevet af Jesper Jensen og Per Schulz, ville danne et folkekor, som skulle medvirke i forestillingen. Koret skulle bestå af teaterinteresserede mennesker fra Gladsaxe og skulle være med til at skabe kontakt mellem gladsaxeborgerne og deres teater.Til den først audition kom der 1000 mennesker og koret, som blev ledet af Benny Tworek, blev en kæmpesucces og kom til at medvirke i mange af teaterets forestillinger. Som komponist var det vidunderligt at skrive til alle disse musikglade mennesker, der modtog mine sange med en entusiasme,   som jeg aldrig vil glemme.

                  

Værkliste

En fuldkommen værkliste findes på Fuzzys hjemmeside www.fuzzy.dk

Øvrigt materiale

Portæt af Fuzzy i Kodabladet

Radio interview fra 2008. Af Karen Secher i "Besøgstid"

Literatur

Nicolas Barbano: Fuzzy og filmmusikken, i Levende Billeder nr. 1, 1980

Interview med Fuzzy i DMT 1999-2000 Nr. 5

Diskografi

Chimes of Memory
Grethe Krogh orgel, Trine Rehling harpe, Jeanette Balland saxofon.
CD 8.226561 Dacapo Records (2014)
Link til Dacapo

Læs anmeldelse af Chimes of Memory, fra Seismograf 2014.

Samt mange andre udgivelser, se komponistens egen hjemmeside

Fuzzy
Foto: Klaus Holsting

Fuzzy

Fulde navn:

Jens Wilhelm Pedersen

Født:

23.02 1939

Død:

13.10 2022

Links:

Uddannelse:

Afgangseksamen i Musikteori/Musikhistorie 1963, Pædagogisk eksamen Musikteori/Musikhistorie 1965, Diplomeksamen Komposition 1965.

Øvrige beskæftigelser:

Docent ved Det Jyske Musikkonservatorium indtil 1982.

Priser/legater:

Lumbye Prisen, Lange Müllers Mindelegat, Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris samt WH´s Komponistpris. Æreskunstner på Frederiksberg 1988, Frederiksberg Fondens Hæderspris 2009, Ridder af Dannebrog 2010. Præmieret for sit lyddesign til P1, Statens Kunstfond, 2001.

Debut:

1962 Musik til Apollinaire´s "Theresias bryster"

Forlag:

Profil oprettet:

15. april 2013
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.