Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Jens Cornelius

Liv og musik

”Jeg er ikke så interesseret i at ’finde min egen stemme’ som komponist. Man kan måske beskrive min stil som ’fleksibel’”, siger komponisten Rasmus Zwicki.

Rasmus Zwicki er født i 1979. Han er uddannet i komposition og musikteori på Det Fynske Musikkonservatorium og fik sine første værker opført i 2000, samme år han blev optaget på konservatoriet. Lige fra sine tidligste komponistår har han arbejdet helt frit med genrer, stil og former: Fra happenings til opera, fra elektronisk musik til kammerværker, og fra børnemusik til konceptværker, der har grafiske symboler som titler.
Hans sans for det barokke og groteske er fremtrædende, allerede i tidlige værker som Praeludium og fuga for seks lommelygter og det elektroniske værk Højttalerkoncert, hvor solisten er en højttaler, der skal bæres ind på scenen og bukke for publikum! Han kan lade 88 pianister spille én tone hver (dvs. alle klaverets tangenter samtidig), og i radiokompositionen Indføring i tonekunsten bruger han ægte radiospeakere i hovedrollerne. Rasmus Zwickis skæve idéer gjorde ham til et oplagt valg, da Dansk Kartoffelråd i 2006 bestilte noget så usædvanligt som verdens nok allerførste kartoffelopera. Det blev til kammerforestillingen Den gyldne knold.

Rasmus Zwickis største værk er operaen Konsumia fra 2009 om et land, hvor der kan tages patenter på ord. Det fører til et paranoidt overvågningssamfund, hvor alle udsagn kræver licens. Et skrækscenario for Rasmus Zwicki, der forholder sig helt utvungent til alverdens musik. ”At undlade at sætte lyde sammen på en bestemt måde, fordi andre har gjort det før, er en uhensigtsmæssig begrænsning af udtryksmulighederne”, siger han. ”Man kan ikke eje musik, ligesom man ikke kan eje sprog”.

Teksten er venligst stillet til rådighed af Dacapo Records

 

 

videostreaming

"Første Symfoni"  uropført på Wundergrund Festival 2010. http://vimeo.com/23937686

"Ufuldendt Symfoni" uropført på Nordiske Musikdage 2012. https://www.youtube.com/watch?v=zOeSqtZxr8s

"Sidste Symfoni" uropført i DR Koncerthuset 2013. https://www.youtube.com/watch?v=STqKIVPXv20

 

 

Værkliste

Find værkliste på komponisten egen hjemmeside

Litteratur

Links til interviews og anmeldelser på komponistens egen hjemmeside

Rasmus Zwicki
Privatfoto

Rasmus Zwicki

Født:

19.09 1979, Fåborg

Kontakt:

Telefon:

26 13 32 77

Email:

Web:

Uddannelse:

Uddannet komponist og musikteoretiker ved Det Fynske Musikkonservatorium 2000-2006.

Øvrige beskæftigelser:

Underviser i komposition, musikteori m.m. ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole siden 2009. Forfatter/librettist for bl.a. Den Fynske Opera. Radiovært på P2 siden 2012.

Profil oprettet:

24. maj 2013
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.