Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil

Liv

Elisabeth Meyer var på mødrene side af musikerslægt idet hendes mormor og morfader var hhv. operasanger og Kgl. Kapelmusicus og hendes mor var sangerinde og en ledende skikkelse i Svendborgs musikliv.

Elisabeth Meyer blev undervist hjemme i musik, og da hun efter sit ægteskab med den senere telegrafdirektør Niels R. Meyer flyttede til Århus, fik hun undervisning i teori af domorganist Arthur Allin.

Elisabeth Meyer søgte flere gange forgæves staten om støtte til videregående kompositionsundervisning, men da parret efter mandens udnævnelse til telegrafdirektør 1899 flyttede til Kbh., holdt hun tilsyneladende op med at komponere. Hovedparten af Elisabeth Meyers kompositioner stammer fra 1890’erne.

(JBR)

Værker

Elisabeth Meyers kompositioner består hovedsageligt af sange til tekster af bl.a. Thor Lange og J. P. Jacobsen. Sangene opnåede en vis udbredelse i samtiden, hvor nogle af hendes slægtninge – morbroderen Kgl. Operasanger Niels Juel Simonsen og søsteren koncertsangerinde Marie English – opførte dem ved koncerter.

Elisabeth Meyers kendteste sang er Lærken der blev indsunget på grammofon af Peter Cornelius. Hun deltog i konkurrencen om en kantate til den nordiske kvindeudstilling 1895, hvor hun vandt førstepris og fik opført en kantate for to solister, damekor og to klaverer til tekst af Jenny Blicher-Clausen. Kantaten blev af juryen fremhævet for “en vis tiltalende Fordringsløshed og Naturlighed”. 

Foruden vokalmusikken komponerede Elisabeth Meyer enkelte instrumentalværker, bl.a. en Berceuse for violin og klaver og klaverstykket Når Duggen falder.

Hendes sange beskrives som ”iørefaldende, i folketone og flere steder med hang til romantisk svulmen” med strofisk form og et enkelt akkompagnement. [fn]E.Dahlerup i DKBL[/fn]

(JBR)

Litteratur

Elisabeth Dahlerup: Elisabeth Meyer, Dansk Kvindebiografisk Leksikon 2001-2002

Elisabeth Meyer

Fulde navn:

Kathrine Elisabeth Meyer f. Tuxen

Født:

19.07 1860, Svendborg

Død:

04.07 1927, Kbh.

Uddannelse:

Privatundervisning i sang og teori (af Arthur Allin).

Profil oprettet:

26. maj 2010
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.