Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil

Liv og musik

Siegfried Salomon blev som 14-årig optaget på Musikkonservatoriet, hvor han fik Otto Malling som lærer i teori og Albert Rüdinger som lærer i cello. Efter konservatorieeksamen fortsatte han cellostudierne i Leipzig og 1903 blev han solocellist i Tivolis orkester.
1907 blev Siegfried Salomon cellist i Det Kg. Kapel, hvor han virkede til 1956 – fra 1924 som 2. solocellist og fra 1937 endvidere som formand for Kapellets forening og pensionskasse.

Som cellosolist optrådte Siegfried Salomon både i København, Stockholm og Paris. Men i 1920’erne og 30’erne indskrænkede han sin solistiske virksomhed og dyrkede celloens historiske forgænger, gamben, i kammermusikalsk sammenhæng.
Med støtte fra Det Anckerske Legat[1] opholdt Siegfried Salomon sig i Paris og havde kontakt med komponisterne Paul Le Flem og Maurice Ravel. Fra 1920’erne spillede komponistgerningen en voksende rolle for ham sammen med virksomheden som dirigent af egne værker.

Komponist


Siegfried Salomon var i sin samtid bedst kendt som komponisten af operaen Leonora Christina. Operaen blev uropført på Det Kgl. Teater 1926 og gik frem til 1940 79 gange. Leonoras arie Der er tre Hjørnestene overlevede operaen i mange år som et af de mest populære numre ved ønskekoncerter i radioen.
To andre operaer – Duen og Slangen (1925) og Dronning Dagmar (1928) blev ikke opført. Til teatret skrev han endvidere skuespilmusik til Det Kgl. Teater (L. C. Nielsens Kain, 1920) og til Dagmar Teatret (J. L. Heibergs En Sjæl efter Døden, 1922).

Som instrumentalkomponist var Siegfried Salomon særdeles produktiv med to symfonier, to orkestersuiter, fire koncerter og seks strygekvartetter, hvoraf nr. 3 blev opført i Dansk Koncert-Forening 1919 af bl.a. Fini Henriques.
Nogle af disse værker blev opført ved koncerter han selv foranstaltede med Det Kgl. Kapel. Andre måtte vente mange år på uropførelsen. F.eks. blev hans 1. cellokoncert op. 34 komponeret omkring 1922 først uropført mange år senere af Erling Bløndal-Bengtsson.

Når Siegfried Salomons instrumentalmusik ikke havde samme fremgang i det københavnske koncertliv som hans opera havde på Det Kgl. Teater har det utvivlsomt stilistiske årsager.
Siegfried Salomon var romantiker uden forbehold. Hans musik er eklektisk i 1800-stil og betræder kendte veje banet af forgængere som Tjaikovskij, Dvorak, Brahms eller Liszt.
Siegfried Salomon kan sit håndværk og skriver godt for instrumenterne, men hans musik har haft svært ved at finde fodfæste på repertoiret mellem de beundrede forbilleders romantik og samtidens ny musik.

(JBR)

 

Noter

[1] 1918 iflg. Sven Lunn i DBL2, bd. 20. Aschehougs Musikleksikon (1958) angiver 1922.

Litteratur

Anvendt litteratur


Sven Lunn i: DBL2 bd. 20

Torben Schousboe i: The New Grove Dictionary of Music and Musicians

Morten Zeuthen: Noter til indspilningen af “Romantic Danish Cello Concertos”, CLSO 315

Øvrigt


Wikipedia: Siegfried Salomon

Gravsted.dk: Siegfried Salomon

Den Store Danske: Siegfried Salomon

 

Salomon Siegfried
Foto: kb.dk

Siegfried Salomon

Fulde navn:

Naphtali Siegfried Salomon

Født:

03.08 1885, København

Død:

29.10 1962, Frederiksberg

Uddannelse:

Cellist, Musikkonservatoriet (Rüdinger), Leipzig (Klengel).

Øvrige beskæftigelser:

Solocellist Tivoli 1903, Det Kgl. Kapel 1907-56 (2. solocellist 1924).

Forlag:

Edition Wilhelm Hansen; Skandinavisk Musikforlag; Nordisk Musikforlag.
Udenlandske: Hamelle; Maurice Senart (Paris)

Profil oprettet:

30. september 2010
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.