Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil

Liv og musik

Thorvald Aagaard blev efter nogle års private studier i violin med Carl Nielsen som lærer optaget på Musikkonservatoriet, hvor han bl.a. studerede violin og orgel. Efter konservatorieårene 1900-1902 fortsatte han som privatelev af Carl Nielsen nu med fagene kontrapunkt og komposition (1903-05) og supplerede undervisningen med timer i musikhistorie hos Thomas Laub (1904-05). Dermed var Thorvald Aagaard skolet ind på den bane han skulle følge resten af livet som organist og højskolelærer i Ryslinge. Her blev han en af landets stærkeste kræfter i udbredelsen af den reform af sange og salmer, som Carl Nielsen og Thomas Laub satte i gang.

Thorvald Aagaards hovedindsats blev reformeringen af højskolesangen som han prægede som medudgiver af Folkehøjskolens Melodibog (1922) sammen med Carl Nielsen, Laub og Oluf Ring. Som komponist bidrog han med adskillige melodier, bl.a. til så kendte sange som Sneflokke kommer vrimlende komponeret 1916 og udgivet 1. gang i samlingen Ni Viser til tekster af Jeppe Aakjær sammen med f.eks. Spurven sidder stum bag Kvist og Han kommer med Sommer. Som salmekomponist fulgte Thorvald Aagaard Laubs forbillede med melodier (ofte til tekster af Grundtvig) der i rytmisk og tonal henseende tilnærmede den reformatoriske kirkesang.

Ud over salmer og sange komponerede Thorvald Aagaard en del korværker hvor mange er kantater til givne lejligheder. Han skrev kun få instrumentalværker, hvoraf de fleste er orgelpræludier i Laubs ånd beregnet til gudstjenestebrug.

(JBR)

Litteratur

Anvendt litteratur


Erik Abrahamsen i: DBL2 bd. 1 København 1933.

Karl Bak: ”Fortegnelse over Thorvald Aagaards værker” i: DMT 1938 nr. 2 s. 36-42.

Øvrigt


Thorvald Aagard: "Fra Landet" i: DMT 1935 nr. 3 s. 73-74
kb.dk: Sneflokke kommer vrimlende

Diskografi

Udvalgte indspilninger:

Jeg ser de bøgelyse øer
Signe Asmussen (sopran), David Danholt (tenor), Ulrich Stærk (klaver)
Fra Højskolesangbogen
Dacapo 8.224712 (2006), CD
Link til Dacapo

Hans Thorvald Aagaard
Foto: Det Kgl. Bibliotek

Thorvald Aagaard

Fulde navn:

Hans Thorvald Aagaard

Født:

08.06 1877, Rolfstedgaard, Fyn

Død:

22.03 1937

Uddannelse:

Violinist og organist, Musikkonservatoriet. Private studier i violin, kontrapunkt og komposition (Carl Nielsen) og musikhistorie (Thomas Laub).

Øvrige beskæftigelser:

Organist ved Ryslinge Valgmenighed. Højskolelærer i Ryslinge.

Forlag:

Edition Wilhelm Hansen

Profil oprettet:

18. oktober 2010
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.