Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Leif Martinussen

Liv og værker

”Jeg har komponeret fra mit 12 -13 år, kunne ligesom ikke lade være med at finde på noget selv.
I mit barndomshjem hang der et maleri over klaveret, der forestillede ”De 3 vise mænd med stjernen over Bethlehem”. Dette maleri talte stærkt til mig og har altid været i min bevidsthed og givet et varigt sanseindtryk.
Måske blev dette sanseindtryk, uden at jeg selv vidste af det, en indirekte årsag til at jeg her fandt min vej ind i musikken og at den blev min levevej”.
- Sådan udtaler komponisten Leif Martinussen.

Det kompositoriske univers indeholder både nordisk og fransk inspiration (E. Grieg, Carl Nielsen, Vagn Holmboe, M. Duruflé og O. Messiaen) med den tilføjelse, at det musiske udtryk ofte har det lyriske element i sig, dog modificeret i tekstlige dramatiske afsnit.

Værklisten indeholder mange genrer: klaver-, orgel-, orkester-, kor- og vokalværker samt en del liturgisk musik.

Et tilbagevendende element i mange kompositioner er” lyset”. Som et eksempel kan her fremhæves værket for kor a cappella ODE TO LIGHT, hvor duellismen ”lyset mod mørket” eller sagt på en anden måde ”Den preveligerede der ikke udnytter sine fortrin” mod ”Den ugunstigt stillede der via stærk vilje og tro holder ud”, hvorved ”mørket bliver til lys”. Dette værk, med engelsk tekst (af komponisten selv), vandt en stor international konkurrence i Tjekkiet 1985, hvor det blev præsenteret af Den Tjekkiske Radios Kor og efterfulgt af flere præsentationer i Danmarks Radio.
Værket må betragtes som komponistens gennembrudsværk.

Et andet eksempel kan hentes fra den tredje Cd, FAITH IN LIGHT, hvis coverbillede er det føromtalte billede fra barndommen.
Cd’ens titel er hentet fra koralen i kantaten Hvedekornet og denne lys-symbolik forplanter sig også i de mange orgelkoralbearbejdelser med deres forskellige karakter og udtryk.

Antallet af kompositioner indenfor kirkemusikken er ret betydelig.
Listen repræsenterer en del større og mindre orgelværker samt værker for trompet og orgel. Herforuden 2 kantater og en del motetter.

K. L. Aastrup´s ”133 Evangeliesalmer”, der udkom i 1969 har været en inspirationskilde til et
stort antal salmemelodier, der dækker de fleste af kirkeårets søn- og helligdage.
Denne samling bærer titlen Salmekalender.

Klaverværkerne, Solkredsen og de 4 stykker, der bærer månedsnavnene Maj – Juni – Juli – August, er alle ungdomsværker.

Af større korværker med verdslig tekst kan nævnes:
Danske Tidsglimt, (tekst af komponisten) med inspiration fra Joh. V. Jensens ”Den lange rejse”) der beskriver det lange nordiske tidsforløb med de 4 titler: Isen – Skoven – Landet – Byen.
Du (tekst: Cecil Bødker), Ode til livets du (tekst: Gerhard Kaimer), og Lyt, hvad er i luften (tekst: Agnete Nygaard).

Det senest tilkomne værk er et stort tresatset bestillingsværk med titlen Réflexions d’un rendez-vous musical pour Orgue, opus 39, bestilt af den polsk-franske orgelvirtuos Lidia Ksiazkiewicz, der gav værket sin uropførelse i Eglise Saint-Antoine-des-Quinze-Vingts i Paris den 1. april i 2011.
Værket fik sin første danske opførelse ved Amager Musikfestival i september 2011.

Leif Martinussen har været involveret i såvel dansk som internationalt musikliv, organisatorisk og som dommer i konkurrencer i Tjekkiet og Italien.
Han har fra 1970 været ansat som organist og kantor i Allehelgens kirke på Amager og kunne der den 1. januar 2010 fejre sit 40 års jubilæum.

ØVRIGT MATERIALE

Info om hovedværker, node og CD-udgivelser, internationale opførelser ’Musik på rejse’ og CV kan hentes fra komponistens hjemmeside www.leifmartinussen.dk

Leif Martinussen
Foto: leifmartinussen.dk

Leif Martinussen

Født:

1941

Kontakt:

Adresse:

Bryrupvej 55
2770 Kastrup

Telefon:

32 51 35 52

Email:

Links:

Uddannelse:

Det Kgl. Danske Musikkonservatorium (organist og kantor) samt studier i Lund (orgel og komposition hos Bedrich Janácek) og Stockholm (komposition hos Ingvar Lidholm; orgel hos Gotthard Arnér)

Øvrige beskæftigelser:

Organist og kantor i Allehelgens kirke, Kbh siden 1970

Forlag:

Edition Egtved (Edition Wilhelm Hansen), Cantando Musikkforlag, Stavanger m.fl.

Profil oprettet:

19. august 2011
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.