Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Erik Højsgaard

Liv og musik

Erik Højsgaard studerede komposition hos Per Nørgård på Det Jyske Musikkonservatorium og afsluttede studiet med diplomeksamen i 1978. Han studerede herefter hørelære på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og afsluttede studiet med musikpædagogisk eksamen.

Siden 1982 har han undervist i hørelære på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, fra 1988 som docent og siden 2002 som professor.

I 2003-2004 var Erik Højsgaard Ålborg Symfoniorkesters huskomponist samt lærer i komposition ved Nordjysk Musikkonservatorium.

Han har modtaget flere priser, bl.a. Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderspris i 1993, Statens Kunstfonds treårige stipendium i 1979 og Dansk Komponistforenings Legat i 1992.

Erik Højsgaards produktion omfatter bl.a. 2 symfonier, en cellokoncert og en klaverkoncert samt operaen Don Juan vender hjem fra krigen, som i en revideret version uropførtes i Wien i 2006. Til Malko dirigentkonkurrencen i 1995 komponerede han Fragment for kammerorkester. Han har desuden komponeret kammermusik (bl.a. to strygekvartetter og en række landskabsbilleder, herunder Paysage blême, som blev uropført i London af det engelske ensemble Capricorn) samt værker for soloinstrumenter, bl.a. C’est la mer mêlée au soleil for guitar og Épreuve for accordeon.

Læs mere om Paysage blême her

Hans værker er blevet opført over det meste af verden, og han har været repræsenteret på flere internationale festivaler: ISCM Verdensmusikdage, Salzburg Festspillene, Nordiske Musikdage, NUMUS, Festival Internazionale di Musica Roma, MusikSommerBerlin, Cantiere Internazionale d'Arte Montepulciano, Copenhagen Summer Festival, Aarhus Festuge o.a.

Af: Erik Højsgaard

'Paysage blême'

Efter at have arbejdet i længere tid på operaen Don Juan vender hjem fra krigen følte jeg trang til at holde en pause fra den dramatiske genre for i stedet at arbejde med et værk, der i karakter skulle være kontemplativt og monotont: et blegt landskab med utydelige konturer.
Teknisk set er værket er ganske enkelt opbygget og er i al væsentligt baseret på tre elementer: et langsomt udskrevet rallentando, langsomme og gradvise harmoniske skift og en uendelig melodi, altsammen undertiden afbrudt efterladende sig fjerne klange, næsten hørbare flygtige bevægelser eller stilhed.

Titlen skylder jeg Verlaine (fra Ariette III):
       “...Combien ô voyageur, ce paysage blême
       te mira blême toi-même...”

Paysage blême er bestilt af og tilegnet Capricorn.

NOTE

Musikken er venligst stillet til rådighed af Dacapo

Værkliste

Find værkliste på komponstens eget website.

Diskografi

Find diskografi på komponistens eget website.

Erik Højsgaard

Født:

1954

Kontakt:

Adresse:

H.C. Ørsteds Vej 53, 3. tv.
1879 Frederiksberg C

Telefon:

26 82 84 28

Email:

Web:

Uddannelse:

Komposition på Det Jyske Musikkonservatorium (v. Per Nørgård), diplomeksamen 1978. Hørelære på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Øvrige beskæftigelser:

Underviser i hørelære på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium siden 1982, fra 2002 som professor. Lærer i komposition ved Nordjysk Musikkonservatorium 2003-04.

Forlag:

Profil oprettet:

2. juli 2013
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.