Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil

Liv

Hilda Sehested blev født på godset Broholm hvor hun blev undervist privat og modtog stærke musikalske impulser, bl.a. fra moderen og gæstende musikere. Som 15-årig rejste hun til København for at få klaverundervisning af C.E.F.Hornemann, der foruden at være musiklærer i klaver og teori var en af tidens førende komponister med interesse for den ny, ikke mindst franske musik.

Familien Sehesteds sikre økonomiske forhold tillod hende at rejse udenlands til koncerter o.lign., bl.a. til en opførelse af Bizets Carmen i Berlin (1880), og at tage klaverundervisning i Paris hos Louise Aglaé Massart (ligesom en anden samtidig kollega, Nanna Liebmann).

Kompositionsundervisning


Fra 1886 studerede Hilda Sehested privat komposition hos Orla Rosenhoff der var tidens førende danske kompositionslærer og bl.a. havde Carl Nielsen som elev. Fra denne tid stammer nogle af hendes udgivne værker, bl.a. Klaversonaten i As-dur (1896).

Efter hendes forlovedes død 1896 kort før det planlagte bryllup opgav hun at komponere og virkede som sygeplejerske og senere som organist.

Hilda Sehested genoptog efter nogle års pause kompositionsstudierne hos Rosenhoff og knyttede sig til kredsen af hans elever. Bl.a. udfærdigede hun (sammen med Henrik Knudsen) klaverudtoget til Carl Nielsens symfoni nr. 2. Efter Rosenhoffs død 1905 komponerede hun på egen hånd og fik en række værker opført. En opera blev antaget af Det Kgl. Teater, men aldrig opført. Hun arrangerede flere private kompositionsaftener med økonomisk støtte fra familien og var medstifter af og bestyrelsesmedlem af Østerbro Kammermusikforening 1911.

(JBR)

Musik

Hilda Sehested’s kompositioner omfatter alle genrer undtagen den store orkestermusik – koncerter og symfonier. Klaverstykker og de – ikke mindst for kvindelige komponister – tidstypiske sange fylder godt i produktionen. Også kammermusikken er rigt repræsenteret bl.a. med værker for utraditionelle besætninger som klarinet, engelskhorn, trompet eller cornet og basun med klaver eller strygere.



Hilda Sehested’s hovedværk er operaen Agnete og Havmanden til tekst af Sophus Michaëlis, som hun indsendte til Det Kgl. Teater 1913. Operaen blev antaget, men aldrig opført trods protester fra fagfolk, og den er aldrig blevet spillet. Operaen fik først sin uropførelse i oktober 2014, på initiativ af Hilda Sehested komitéen og Den Fynske Opera, som gav en koncertant opførelse af værket i Odense Koncerthus og i koncerthuset Alsion i Sønderborg.

Tidlige værker


Blandt de tidlige værker vejer Klaversonaten i As-dur tungest med fire satser og en samlet spilletid på en halv time. Det er et stort anlagt værk med to ekspressive ydersatser i fri sonateform der omrammer to mere lyriske, liedformede satser – et intermezzo og en sørgemarch. Sonaten er senromantisk med en utraditionel harmonik som kan minde om Grieg og en ”nordisk” tematik og klang. Klaverbehandlingen er virtuos og præget af stærke kontraster.




Sene værker


En række af Hilda Sehested’s kendteste værker stammer fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor hun bl.a. tilegnede sig en idiomatisk anvendelse af messingblæserne cornet og basun.
Flere biografier fremhæver en fransk, impressionistisk indflydelse (Debussy) i de sene værker. Nærværende forforfatter har dog vanskeligt ved at erkende dette. Den klassicistiske side af fransk musik, Saint-Saëns og efterfølgere, synes snarere at have udgjort en inspiration for værker som septetten for trompet, klaver og strygere (både i besætning og i form) og for suiten for cornet og klaver eller strygere.

(JBR)

streaming

Musikken er venligst stillet til rådighed af Danacord Records.

Værkliste

Værkfortegnelse efter Balzer 1932

Opera


Agnete og Havmanden
(Tekst: Sophus Michaëlis), 1913.

Korværker


Kantate … Dansk Kvindesamfund, 1916.

Orkesterværker


Rhapsodi
, 1914.
Morceau symphonique
 f. basun og ork. 1925.

Kammermusik


Klavertrio Intermezzi, 1903.
Suite f. cornet og klaver (også str.), 1906.
Sekstet 2 Fantasistykker f. engelskhorn, 2 v, va, vc og cb. 1914.
Klarinettrio Fynske Billeder, 1920.
2 små Stykker
f. 2 blokfløjter, 1932.

Klaverværker


Sonate As-dur. 1904.

Sange


Sange
1893.
Acht Gedichte
1894.
Foraarsvers
1912.
Sommersang
1912.
3 Sange
1913.
Sange
1915.
Dansk Lyrik
1918.

 

Litteratur

Anvendt litteratur


Sven Lunn i: DBL

Dorrit Hansen og Tine Bagger Sørensen: Hilda Sehested (1858-1936). En dansk komponists liv og musik. Universitetsspeciale, Musikvidenskabeligt Institut, Københavns Universitet, 1993

Elisabeth Dahlerup: Hilda Sehested. DKBL 2001-02

Øvrigt


Anne Ørbæk Jensen: Hilda Sehested 1858-1936). Det Kgl. Bibliotek

Den Store Danske: Hilda Sehested

 

 

Discografi

Udvalgte indspilninger:

Three Fantasy Pieces
Amalie Malling (klaver), Morten Zeuthen (cello)
Cello and Piano
Dacapo 8.224052 (1996), CD
Link til Dacapo

Sonata A flat major
Cathrine Penderup (klaver)
Romantic Piano Works by Danish Women Composers
Danacord, DACOCD 680, DC
Link til Danacord

Folkevise
& Elvervise
Lars Thodberg Bertelsen (baryton), Tove Lønskov (klaver)
Songs by Carl Nielsen and his pupils
Danacord, DACOCD 472, CD
Link til Danacord


Hilda Sehested
Foto: Dacapo Records

Hilda Sehested

Født:

27.04 1858, Broholm, Fyn

Død:

15.04 1938, Kbh.

Uddannelse:

Privatuddannet pianist (af Hornemann, Massart), organist (af Birkedal-Barfoed) og komponist (af Rosenhoff).

Øvrige beskæftigelser:

Organist. Sygeplejerske.

Forlag:

Edition Wilhelm Hansen, Nordisk Musikforlag, Skandinavisk Musikforlag, Knud Larsens Musikforlag.

Profil oprettet:

26. maj 2010
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.