"Når jeg skriver et stykke, foregår det altid som en slags frontalangreb mod det kendte. For selvfølgelig kigger man bagud. Men i stedet for at tilbringe en hyggestund med det kendte og dermed blot rekonstruere det, forsøger jeg nærmere at kortslutte det." (Rune Glerup)
Den fysiske musik
Rune Glerup opsøger de mærkelige, næsten absurde situationer i musikken. ”Der er noget utroligt befriende og smukt ved noget, der går rigtig galt; når den musikalske situation kammer over eller kortsluttes”, siger komponisten. Blandt de absurde, til tider næsten voldelige situationer, opstår der indimellem en sær skønhed.
Spændingen der opstår fx mellem det voldsomme og det ømme udtryk, er i Glerups musik en form for konfliktfyldt rum. Den er netop ikke en bevægelse fra den ene yderlighed til den anden, men en slags ukontrolleret energi, som kan gå i alle retninger. Til trods for at Glerups musik har ændret sig gennem årene, er der et genkendeligt element i alle hans værker, han kalder det ”den samme form for energi, som blot skifter klædedragt indimellem”.
I 2008, med trioen objets/décalages, udfoldede Glerup idéen om ”musikalske objekter” for alvor. Inden havde han gjort ansatser til det bl.a. med værket La Rose pulvérisée, men ikke lige så konsekvent. Kompositorisk betød det, at han stort set udryddede alle beskrivende elementer, specielt dynamiske former, til fordel for musikalske objekter. Objekterne er næsten fysiske ting i sig selv: en frase der ikke ændrer sig, et afsnit der er konstant og ikke gradvist bliver til noget andet. Når først han har lavet sine objekter, kan han komponere med dem, som han vil. For Glerup er pointen med musikalske objekter at understrege noget konkret i musikken. Han vil gerne fremvise musikken som noget rent fysisk, der ikke er referencebærende til fx et narrativt forløb. For Glerup er musik ikke et fænomen, der udtrykker noget, man også kan sige på andre måder. Musikken er et fænomen, der udtrykker noget, der kun kan siges musikalsk.
”Mit arbejde med musikalske objekter har næsten været et utopisk forsøg på at få musikken til at nærme sig billedkunsten, hvor det fysiske aspekt er meget mere nærværende, og som gennem årene har været en stor inspiration”, fortæller Glerup.
Teksten er venligst stillet til rådighed af Edition S og redigeret af Anne Marqvardsen.