Søg i
komponistbasen

Fødselsår

Dødsår

Genre/kunstform

Profil
Af: Lars Kristian Hansen

Liv og Musik

Født 1949 i Odense. Forældre: Lars Holger Hansen og Martha Hansen. Opvokset i Ejby,  en forstad i Odenses sydøstlige del. Faderen var restaurationsmusiker, men tog som privatist en diplomeksamen som organist, hvilket skaffede ham et embede i Vor Frelsers kirke (200 m. fra bopælen) hvor LKH i 1985 efterfulgte sin far i samme embede. Faderen studerede en overgang komposition hos komponisten Per Nørgaard.

Som mange andre fascineredes LKH af ungdomsoprøret og rockmusikken og etablerede i 1968 et band, som arbejdede med egen musik og danske samfundskritiske tekster. Samtidig uddannede han sig som typograf - senere frelance-journalist ved dagbladet Aktuelt.

I 1971 indledtes en orgeluddannelse på Det fynske Musikkonservatorium, som i 1978 afsluttedes med kirkemusikalsk diplomeksamen hos lærerne Poul Børch og Ib Bindel. I forlængelse heraf påbegyndtes en uddannelse i musikhistorie/musikteori med underviserne Bertel Krarup og Lars Bisgaard. Musikpædagogisk eksamen i 1982 og underviser samme sted fra 1979 til 1984.

I en årrække i 80 érne og 90´erne underviste LKH på både Det Jyske Musikkonservatorium, Århus Universitet og Vestjysk musikkonservatorium i bl.a. musikhistorie og teori (herunder Palestrina- og Bach-kontrapunkt samt undervisning i nyere satslære, inspireret af bl.a. Bela Bartok).

I en periode i midten af 70`erne modtog LKH kompositionsundervisning af konservatoriets rektor, Sven Erik Werner. Mindre kompositioner blev til i denne periode, ofte for orgel, men af lavpraktiske grunde prioriteredes organistjob og undervisning i de følgende årtier.

I 90´erne udkom dog et par orgelhefter på forlaget Egtved (Ejby præludier 1994 og Kanoniske koraler i 1997). Udgivelserne var en direkte følge af LKH´s undervisning i moderne orgelkoraler og fritonalt kontrapunkt på konservatoriet i Esbjerg. I 96 udkom værket Shapes and Shades på cd med Trio Odino (et 4-satset værk for fløjte, guitar & cello).

Omkring årtusindskiftet fadede undervisningsdelen gradvist ud. Siden har en del værker (fortrinsvis orgelstykker) set dagens lys. I 1999 kom Tongues of Fire, tilegnet Torben Krebs i forbindelse med en orgelindvielse i Ansgars kirke i Odense. I 2013 blev værket Dawn, Light and Creation (BACH) uropført i Århus Koncerthus af Tina Christiansen, som værket er tilegnet. Værkerne er regelmæssigt spillede, bl.a. i Visby Domkirke og Skt. Pauls i London.

Korte orgelstykker og korsatser bliver jævnligt opført ved morgenandagterne på P2/DR K.

Blue Orbit, et bestillingsværk i 4 satser for sopranblokfløjte og orgel er under udarbejdelse til Doppler Duo.

Udvalgte Værker

Reminiscence (1981), obo-sonate i 2 satser. Uropført på Det fynske Musikkonservatorium.

Niels Eje, obo og Boje Marstal, klaver. Tilegnet musikerne.

 

NYX – et spil om natten (1987) Tekst: Bent Rasmussen

Kantate for 400 korsangere samt musikere fra Århus symfoniorkester

Skrevet i forbindelse med en korkonkurrence, foranlediget af Århus skolevæsen.

Dirigent: Lars Kristian Hansen. Opført i Århus koncerthus.

 

Arpeggio chromatica (1989), bratsch og orgel. I 1992 opført i kammermusik-udgave af Vestjysk Ensemble med Karl Aage Rasmussen som instruktør. Vagn Christensen, dirigent.

 

Christmas reggae (1994). Forskellige varianter for trompet/sax og orgel samt en senere udgave for 2 trompeter, trombone og orgel. Denne udgave opført 27.12.17. i Middelfart kirke.

 

Shapes and Shades (1994-96). For fløjte, guitar og vlc. Tilegnet Trio Odino, som spillede værket 25-30 gange ved koncerter i Danmark, Tyskland og Baltikum. Indspillet på cd i 1996.

 

Tongues of Fire (1999) for koncertorgel. Uropført i Ansgar kirke, Odense. Solist: Torben Krebs. *)

Bestilt i forbindelse med indvielse af kirkens nye orgel. Optagelse fra Sct. Johannes kirke, Herning.

 

Stormen på søen (2000) for orgel (efter Delacroix). Optagelsen er fra Sct. Johannes kirke, Herning.

Solist: Torben Krebs. *)

 

 

De vise mænds vals (2007), orgel. Opført af undertegnede og andre – med og uden soloinstrumenter, f.eks. sopransax eller trompet og trombone. Spillet i Morgenandagten.

 

Festpræludium (2009), 2 trpt., tromb. og orgel. 1. opførelse i forbindelse med Vor Frelsers kirkes 100-års jubilæum. I revideret form opført til Frimurerlogens festgudstjeneste i Odense Domkirke 2016.

 

Alfabetprolog nr. 3 i C (2006), orgel (lejlighedsvis obligat sopransax)

 

Alfabetepilog (2006), orgel

 

Hollywood Highway (2006), orgel samt versioner med sopransax/trompet + trombone   

 

Scottish Reel (2007), trpt., trombone og orgel

 

Verdens rose (2011). Brasskvintet. 8 koralvariationer.

 

Postheroic March (2010). Sopransax/trpt. og orgel

 

Anthem (2010). Sopransax/trpt. og orgel.

Dawn, light and Creation (B-A-C-H) (2012). Uropført i Århus Koncerthus februar 2013 af Tina Christiansen, til hvem værket er tilegnet. Siden har det bl.a. været spillet i Vor Frelsers kirke, København, Visby Domkirke og til en festival for ny musik. 
  Om værket: ”En morgendæmring – altings begyndelse - visualiseres i indledningen af mørke akkordfarver gennembrudt af en enkelt fløjte. En koral efterfulgt af et kromatisk melodiforløb i 3-delt takt danner brændstof for resten af værket. Sidstnævnte ”inficeres” gradvist af B-A-C-H-motivet, som det udspringer af, og som i en kædeassociation aflejres baroklignende passager. Dele af koralmelodien kulminerer midtvejs i værket med en kanon mellem overstemme og pedal i et toccatalignende forløb. Mod slutningen kombineres begge temaer, og værket afsluttes med en ekstatisk triumferende toccata. Optagelse fra koncert i Trinitatis kirke, Fredericia.

 

Krybberum og engletoner (2012). Fantasi for brasskvintet

 

Transit (2013), brass-band. Opført i bl.a. Vor Frelsers kirke, Odense.

 

Hjemkomst (Homecoming) (2013).  Spillet af bl.a. Duo Aurora i Middelfart kirke og Vor Frelsers k.

 

Bulgarian Banquet (2013). Uropført af Duo Aurora i Middelfart kirke.

 

Rondo a la Argentìno (orgel). Uropført i 2013 i Vor Frue kirke, Svendborg af Lars Kr. Hansen

 

Celebration (2014) 1-satset sonate for trompet, trombone og orgel.

 

Hedens gamle lærker (2014), orgel. Uropført I Vor Frue kirke, Svendborg af Lars Kr. Hansen. I 2015 opført i Sct. Nicolai, Svendborg.

 

Forvandlingens vej (2015), orgel. En påskefantasi bygget på den svenske koral ”Se, vi går op til Jerusalem”. Spillet bl.a. i Jerne kirke af Lars Kr. Hansen.

 

Midtfynske refleksioner (2015), udvidet brassband. Bygget på melodier af Carl Nielsen og uropført på Bramstrup gods 31. maj i anledning af 150-året for komponistens fødsel, hvor ca. 600 tilhørere var til stede. Støttet af forskellige fynske fonde.

 

Forklaringskysten (2015), orgel. Men også tilgængelige versioner med cello samt sopransax. Spillet ved talrige lejligheder. Musikken er en nocturne, har hymnekarakter og er inspireret af B. S. Ingemann. Deraf dens mystiske titel (et vers fra salmen ”Der står et slot i Vesterled”),

 

Encounter (2015), engelskhorn og orgel. Uropført af Christoph Neuerburg, eng. horn og Niels Henrik Jessen, orgel. Et bestillingsværk, komponeret til de 2 musikere, som også er ægtefolk med forestillingen om både et privat og musikalsk partnerskab, symboliseret i musik. Kompositionen fletter melodierne Som en rejselysten flåde sammen med den tyske folkemelodi Muss´ ich denn.

Opført i bl.a. Vor Frelsers kirke, Odense.

 

Stjernedans i Himmel-by (2015). Trpt./sopransax og orgel. Opført bl.a. i Nyborg Kirke, Dalum k., Fraugde K, Middelfart og Vor Frelsers kirker.

 

Midsommer (2016) for 4-hændigt orgel. Skrevet til forskellige sommerkoncerter på Fyn og spillet af Jane Laut og Lars Kr. Hansen.

 

Kontemplation (2017). Flere versioner: Uropført i Vor Frelsers k. med Anne Vilain, vlc og Lars Kr, Hansen, klaver. Opført samme sted med Morten Øberg, sax og Lars Kr. Hansen, klaver. Ved en koncert 2.09.17 var klaveret skiftet ud med orgel i Sct. Nicolai kirke, Svendborg. Musikken benytter koralen ”Vor Gud Han er så fast en borg” og er skrevet i anledning af reformationsåret. 

 

Her kommer, Jesus, dine små (2017). Koralvariationer for sopransax og orgel. Uropført i Sct. Nicolai, Svendborg og senere i Vor Frelsers kirke.

Udgivelser

Ejby Præludier (7 karakterstykker)

Edition Egtved 1994

 

Kanoniske Koraler (12 danske orgelkoraler)

Edition Egtved 1997

 

Shapes and Shades (1. Spring Forest 2. Skyscapes 3. Shades 4. Sunset Tonality)

Cd fra 1996 med ny dansk musik af Ole Buck, Lars Kr. Hansen og Lars Hegaard

Produktion: Barbarossa (Barba 0696)

 

4 orgelkoraler i samlingen 35 danske orgelkoraler. Kirkemusikforlaget 2001.

 

”Han er ikke her, han er opstanden” (tekst: Henning Blauenfeldt)

DOKS´s Nytårspublikation 2004. Motet med klaverakkompagnement.

 

12 lyriske intermezzi. Forlaget Partitur 2010.

Små orgelstykker, hvoraf en del har været spillet i Morgenandagten.

 

Fra Orgelforspil og orgelkoraler (antologi):

  1. Gud, du som har tændt millioner af stjerner. DOKS Nytårspublikation 2010

 

3 motetter:

  1. Gud er vor tilflugt og styrke  (2011), Ps. 46, 2-3 SATB (sunget i Morgenandagten)
  2. Her vil ties, her vil bies (2011) 2011 SATB
  3. Vi takker  dig Skaber, for kød og blod  (1998) SATB  (tekst: K. L. Aastrup)

(sunget i Morgenandagten)

Motetterne findes i INTROITUS, 25 korsatser for blandet kor

DOKS Nytårspublikation 2014

 

11 motetter og salmer til kirkeåret (2011). I privat besiddelse.

 

Fra Antalogien  303 koralbearbejdelser (fra Buxtehude til nutiden) 3 bind - Forlaget Mixtur 2015.

  1. Krist stod op af døde
  2. Mægtigste Kriste, menighedens Herre
  3. O store Gud, din kærlighed
  4. På Jerusalem det ny

(musikken har været spillet i Morgenandagten)

 

Dania Cantans, vol. 4: 7 Carl Nielsen-melodier bearbejdet af fynske komponister:

Nr. 4: Sænk kun dit hoved, du blomst (Tekst: Johannes Jørgensen) SATB

Capella Hafniensis Edition 2014

 

Ca, 25-30 salmeforspil og orgelkoraler.

Udgivet gradvist gennem ca. 10 år via Cantando Musikkforlag, Stavanger

 

Orgelkoraler og fantasier til kirkeåret, Bd 1-5 (2014-18), 63 orgelkoraler, fantasier og variationssatser. Udgives vi Århus musik.

Lars Kristian Hansen

Født:

1949, Odense

Kontakt:

Adresse:

Brobæklunden 16, 2. sal, dør 3
5260 Odense S (Højby)

Telefon:

25 71 80 87

Email:

Uddannelse:

Kirkemusikalsk diplomeksamen 1978 og statsprøvet musikpædagog 1982 fra Det fynske Musikkonservatorium.

Øvrige beskæftigelser:

Organist ved bl.a. Ringe kirke fra 1978, siden 1985 ansat ved Vor Frelsers kirke, Odense.

Profil oprettet:

2. juli 2013
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.