Vindmøller eller læhegn?

Tilpasninger, justeringer og reformer i Koda er undervejs

I vores allesammens ophavsretsorganisation Koda sker der mange forandringer i disse måneder og år. Tilpasninger, justeringer og reformer er undervejs. Dels fordi vi i Kodas bestyrelse ønsker for alvor at bringe organisationen ind i det 21. århundredes tankesæt og organisationsform. Og dels fordi vi er tvunget til det af udefra kommende faktorer som øget konkurrence, ændrede markedsvilkår og ikke mindst ny international lovgivning.

Et kinesisk mundheld deler folk i to, når forandringens vinde blæser: De der bygger vindmøller og de, der bygger læhegn. Kan man begge dele? I hvert fald har vi ikke lyst til at sidde på hænderne og vente til EU, folketing eller major-labels fortæller os hvad vi skal gøre. Vi vil selv styre processen, vi vil tilpasse os nye virkeligheder på vores måde - fordi vi i KODA og komponistforeningerne bedst kender medlemmernes mangeartede vilkår og behov, lige fra de skrøbelige nicher til kommercielle stjerner.

Når man ser på det, som står vores hjerte nær i DKF - kunstmusikken i alle dens afskygninger - er forandringens vinde ikke kun medvind. På nogle punkter tværtimod. Koda er tvunget til at tilpasse sig en virkelighed med øget konkurrence og transparens og en deraf følgende øget markedsliggørelse af organisationen. Det siger sig selv at en sådan tilpasning til markedet ikke gavner de ophavsmænd, som ikke opererer på dette.

Men i Kodas bestyrelse har vi øjnene fast rettede på den kulturpolitiske betydning af et kollektivt forvaltningssystem: At det netop er dette system som er med til at sikre mangfoldighed og bæredygtighed i musiklivet. Og at der eksisterer forskellige former for værdi, ikke kun den kommercielle markedsværdi.

 

Fordelingsplan

Fordelingsplanen, det system som kanaliserer Kodas indtægter ud til ophavsretshaverne, skal ifølge ny EU-lovgivning på området fremover være offentlig og godkendes af generalforsamlingen. Det stiller nogle særlige krav til den, og dem har vi opfyldt i en revision, som vil betyde fremgang for nogle og status quo eller tilbagegang for andre. Det er primært dem, hvis rettigheder tjener mange penge ind til den kollektive forvaltning, som vil opleve fremgang, hvorimod dem hvis rettigheder ikke tjener så meget ind, vil opleve tilbagegang.

Så der er medvind til den forretningsmæssige vindmølle, men i det omfang det har været muligt, er der stadig læhegn om nyskabelse og om den musik, der har det vanskeligt på markedsvilkår. Det sker bl.a. gennem uropførelsespræmiering og subventioneret pulje.

 

KODAs vedtægter

Som følge af et nyt EU-direktiv vil der ske en omfattende revision af Kodas vedtægter. EU ønsker kort sagt øget konkurrence og demokratisering i ophavsretsselskaberne. KODA har sammen med søsterselskaber lobbyet intenst for at få uhensigtsmæssigheder ud af direktivet, og det er lykkes. Men vi kommer til at forandre Koda på baggrund af direktivets krav. På nogle områder vil komponistforeningerne miste indflydelse, men overordnet kan vi være glade for, at vi får mere demokratiske og åbne ophavsretsselskaber. Og vi kan især være glade for, at de kulturelle midler, som støtter mangfoldighed, kvalitet og vækstlag i musiklivet, er bevaret og stadfæstet.

Revisionen af vedtægterne er allerede i gang og har været det i mere end et år. Foreningernes bestyrelser (i alt næsten 30 m/k!) har arbejdet tæt sammen om ideer og indspil til forandringsprocessen. Det kan i parentes bemærkes, at denne proces har rykket foreningerne tæt på hinanden - der er en hidtil uset forståelse og respekt, og vi har alle ikke mindst haft lejlighed til at kigge indad og ruske i ”plejer”. Her skal foreningerne i fællesskab bygge nye vindmøller, for vi kan altid gøre det bedre og mere effektivt; det har vi mulighed for at analysere og handle på nu. Det forventes at Kodas bestyrelse fremlægger forslag til nye vedtægter, som lever op til den nye lovgivning i 2015.

Fryder forandring? Ikke altid. Nogle gange gør det ondt, og man mister noget for at bevare noget andet på lang sigt. Alternativet til at agere på forandringens vinde er i denne forbindelse meget værre: at vi ikke ændrede noget, men bare ventede på at noget ændrede os eller blæste os omkuld. Med de her skitserede justeringer af Kodas love vil vi sikre et sundt og stærkt Koda langt ind i fremtiden. Et Koda der som en del af sin grundpræmis har udviklingen af et mangfoldigt dansk musikliv og som eksisterer i kraft af en grundlæggende balance mellem det nye, eksperimenterende, vækstlaget, kulturarv, talent, mangfoldighed på den ene side og det kommercielle musikmarked på den anden. Disse to sider af mønten er grundlæggende for Kodas legitimitet som alle musikskaberes rettighedsorganisation og til syvende og sidst Kodas samfundsmæssige legitimitet. De er hinandens forudsætninger - også i fremtiden.


Udskriv side Del på Facebook
Filter
Formandskabets blog

Kunst, eksperiment og fællesskab

0 kommentarer

En film om hvem vi er i Dansk Komponist Forening

læs mere
Formandskabets blog

Generalforsamling 2016

0 kommentarer

Vigtige diskussioner blev taget

læs mere
Formandskabets blog

Generalforsamling 2016

0 kommentarer

DKFs generalforsamling nærmer sig

læs mere
Formandskabets blog

Blodtud til musikken - til kulturen - til DK

3 kommentarer

Åbent brev om regeringens plan om fjernelse af fradrag for almennyttige fonde

læs mere
Formandskabets blog

Et vidunderligt ensemble

2 kommentarer

 Intet Ensemble uden Esbjerg, intet Esbjerg uden Ensemble.

læs mere
Formandskabets blog

Årsberetning 2015

0 kommentarer

Bestyrelsens beretning om det forgangne år

læs mere
Formandskabets blog

Kom til Koda

0 kommentarer

Vigtige medlemsmøder med Kodas bestyrelse!

læs mere
Formandskabets blog

Om lidt er det jul...

9 kommentarer

...og jeres formand har fået en idé, han hverken kan eller vil løbe fra.

læs mere
Formandskabets blog

Kom, kom, kom!

2 kommentarer

Giv din mening til kende

læs mere
Formandskabets blog

Wake up call

1 kommentarer

Hvor bliver den nye danske orkestermusik af?

læs mere
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.