Om lidt er det jul...

...og jeres formand har fået en idé, han hverken kan eller vil løbe fra.

Om lidt er det jul. Min første jul som formand for DKF. Hvis jeg på noget tidspunkt havde troet, at hvervet som formand var en loppetjans, ville jeg være blevet voldsomt overrasket; men det har jeg faktisk aldrig troet, så overraskelsen over de utroligt mange ting mine formandsøjne skal kigge på, og min formandshjerne skal tænke over, er til at tage og føle på. 

Da jeg i slutningen af maj på generalforsamlingen blev valgt som formand for DKF, var det kun anden gang, jeg satte mine ben i de nye omgivelser på Lautrupsgade. Det var dårligt gået op for mig, at vi var flyttet derud, og jeg tænkte hele tiden, at jeg skulle over og finde opgangen gennem baggården på Gråbrødre torv. Nu går jeg i stedet ud til en stor bygning i Nordhavn.

Det har været et halvt år med møder og forhandlinger, masser af overvejelser og også bekymringer, som man er nødt til at holde nede for at kunne handle. Det har været et halvt år med masser af Koda og Kunstfond og masser af møder mellem DKF og de to andre autororganisationer, vi deler femte sal i Kodas hus med. Meget handler om politik og økonomi, og hvis man ikke passer på kommer det hele til at handle om det, og hvor er musikken så?

Koda står overfor en større, betydelig renovation: Et direktiv fra EU kommer til at ændre Kodas beslutningsstrukturer. DKF må komme med indspark til Kodas kommende vedtægter. En ny musikhandlingsplan er på vej, og også den må DKF komme med indspark til. Det handler om musik, men det bunder og kan ende i ren politik, og hvor er musikken så egentlig henne?

For få måneder siden besluttede DR at lukke deres Underholdningsorkester. Et chok for hele musiklivet – et chok for musikken. Det blev en voldsom debat, hvor musikken forsvandt i evindelige diskussioner omkring økonomi og armslængde og politik, politik og politik. Nedlæggelsen af Underholdningsorkesteret var et frontalt angreb ikke bare på de godt 40 musikere i orkesteret men et angreb på hele den levende musik. Et næsten samlet musikliv gik til modangreb med fornuftige argumenter, og DKF var med på barrikaderne både som forening  og ved medlemmers egne indlæg i debatten.

Jeg var med til møder med folketingets kulturordførere og i kulturudvalget – forsøgte virkelig at pointere det forfærdelige i at nedlægge et velfungerende orkester. Det var politik, men hvor blev musikken af? Hvordan kan musikken og kunsten kæmpe imod al den politik og økonomi? Hvad kan komponister gøre ? Jo – vi kan skrive musik, og det er det vigtigste, vi skal gøre. Alle steder, hele tiden skal vi skrive vidunderlig musik, ligesom musikere hele tiden skal fortsætte med at spille musikken vidunderligt ligegyldigt, hvor meget de bliver fyret og skåret bort.

Helt konkret: Jeres formand har fået en idé, som han hverken kan eller vil løbe fra. Men jeg har brug for alle DKF’s medlemmer – altså jer, og også alle andre komponister, hvis den skal have nogen effekt: Vi skal alle sammen skrive et lille værk til DR UnderholdningsOrkestret. Vi skal hver især skrive et lille stykke musik – det bedste vi nogensinde har skrevet. Vi skal skrive det og 1. april 2015 – et halvt år efter beslutningen om nedlæggelsen af DRUO - skal vi aflevere et bjerg af musik i nodeform til DR – til generaldirektøren. Vi skal simpelthen fylde hendes kontor med musik.  I kan synes, at det er en tosset idé – en tom demonstration; men musikken er i sidste ende vores eneste våben, og vi må vise alle, at musikken er der – at tåbelige umusikalske beslutninger ikke kan slå musikken ihjel.  Vi skal vise, at selvom alt omkring os bliver skåret bort, skriver vi stadig musikken. Det skal være en tonstung gave til DR. Vi vender den anden kind til – den med smilehullerne. Jeg skriver et værk, og jeg håber sådan, at I vil være med og gøre det samme.

 

Glædelig jul og godt nytår
til alle i og omkring Dansk Komponist Forening

 

 

 

 


Udskriv side Del på Facebook

	
Kommentar

Af: birgitte alsted

Fri, 2014-12-19 12:35
Ja, Bent - fantastisk idé, og jeg mener jeg har sagt ja. Og ja'et mener jeg! Nogle stille dage til overvejelse hvaffor noget håbes der på i næste uge!

	
Kommentar

Af: Bo Holten

Fri, 2014-12-19 12:39
Jeg er med på den idé....

	
Kommentar

Af: Hanne Tofte Jes...

Fri, 2014-12-19 13:00
Det er en virkelig god ide, Bent. Jeg er på. God jul!

	
Kommentar

Af: Lars Ranch

Fri, 2014-12-19 15:47
Rigtig god ide. Jeg er stadig rystet over det der er sket og håber stadig at der kan findes en løsning. DRU høre til Danmark som H.C. Andersen og er ikke til at tænke væk. Jeg komponere ikke selv, men kan kun opmuntre alle DK komponister(også tyske) til at understøtte denne ide! Jule hilsner fra Berlin Lars Ranch Solotrompetist Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin

	
Kommentar

Af: Alex Bach Andersen

Fri, 2014-12-19 16:33
Jeg tror jeg har en lille ting, der trænger til at blive orkestreret :)

	
Kommentar

Af: Michael Bønsdorf

Fri, 2014-12-19 20:21
Kære Bent, Det er jeg i den grad med på! Fremragende ide! Rigtig god jul og godt nytår til alle.

	
Kommentar

Af: Peter Fievé

Sun, 2014-12-21 13:41
Kære Bent. Det er en fin idé. Jeg glæder mig til at bidrage med et stykke. Jeg ønsker dig en glædelig jul og et godt nytår. Mvh Peter Fievé.

	
Kommentar

Af: Jens Peter Møller

Sun, 2014-12-21 21:55
Det er en fantastisk idé! Den er jeg med på!

	
Kommentar

Af: Jens-Ole Malmgren

Mon, 2015-02-16 20:21
Hej Bent, fin ide, har også noget, som kan bidrage med. Afventer besked om, hvordan vi gør m.h.t. "aflevering" .... V.h. Jens-Ole
Filter
Formandskabets blog

Kunst, eksperiment og fællesskab

0 kommentarer

En film om hvem vi er i Dansk Komponist Forening

læs mere
Formandskabets blog

Generalforsamling 2016

0 kommentarer

Vigtige diskussioner blev taget

læs mere
Formandskabets blog

Generalforsamling 2016

0 kommentarer

DKFs generalforsamling nærmer sig

læs mere
Formandskabets blog

Blodtud til musikken - til kulturen - til DK

3 kommentarer

Åbent brev om regeringens plan om fjernelse af fradrag for almennyttige fonde

læs mere
Formandskabets blog

Et vidunderligt ensemble

2 kommentarer

 Intet Ensemble uden Esbjerg, intet Esbjerg uden Ensemble.

læs mere
Formandskabets blog

Årsberetning 2015

0 kommentarer

Bestyrelsens beretning om det forgangne år

læs mere
Formandskabets blog

Kom til Koda

0 kommentarer

Vigtige medlemsmøder med Kodas bestyrelse!

læs mere
Formandskabets blog

Kom, kom, kom!

2 kommentarer

Giv din mening til kende

læs mere
Formandskabets blog

Vindmøller eller læhegn?

0 kommentarer

Tilpasninger, justeringer og reformer i Koda er undervejs

læs mere
Formandskabets blog

Wake up call

1 kommentarer

Hvor bliver den nye danske orkestermusik af?

læs mere
Kontakt

Dansk
Komponist
Forening

Lautrupsgade 9, 5.sal
DK 2100 København Ø

Telefon (45) 33 13 54 05

dkf@komponistforeningen.dk

Send meddelelse
Find på kort

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Betingelser for DKF nyhedsbrev

Betingelser og vilkår

Læs følgende vilkår og betingelser omhyggeligt, før du tilmelder dig DKFs nyhedsbrev. Såfremt du ikke kan acceptere nedenstående vilkår og betingelser, skal du ikke tilmelde dig DKFs nyhedsbrev.

www.komponistforeningen.dk

Dette website ejes og drives af Dansk Komponist Forening, som er en dansk registreret virksomhed underlagt dansk lovgivning.

Email

Som modtager af DKFs nyhedsbrev modtager du månedeligt et gratis nyhedsbrev i HTML-format.