Nicklas Schmidt studerede i 1998–2003 komposition på Rimskij-Korsakov-konservatoriet i Skt. Petersborg hos professor Aleksander Mnatsakanyan, som selv var elev af D. Shostakovich. Han graduerede med opførelsen af sin første symfoni og blev tildelt diplom med udmærkelse. Siden 2003 har Nicklas Schmidt været bosat i København. Her tog han private timer i komposition hos Anders Nordentoft, inden han fra 2004-06 blev optaget i solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor han studerede hos Niels Rosing-Schow, Hans Abrahamsen samt professor Bent Sørensen. Hans debutkoncert i 2007 foregik i Rundetårn under medvirken af blandt andet cellisterne Jakob Kullberg, Toke Møldrup og Morten Zeuthen samt den norske baryton Audun Iversen.
I løbet af sine studier i Rusland oplevede Nicklas Schmidt at få sin musik opført af adskillige russiske symfoniorkestre, heriblandt St. Petersburg Chamber Philharmonic Orchestra, Novosibirsk Chamber Orchestra og St. Petersburg Camerata. Efter at have vundet 1. pris i Musical Olympus Young Composer’s Competition, blev han i 2001 inviteret til at afholde en privat koncert for H.K.H. Prins Henrik i forbindelse med dennes besøg i Skt. Petersborg. Koncerten fandt sted på Det Kgl. Danske Generalkonsulat med musikere fra Marinskij-operaens orkester. I 2003 vandt han 1. pris i British Council’s komponistkonkurrence med værket ”The Day We Buried Vanya” skrevet for tubakvartet. Værket er siden blevet indspillet af den britiske kvartet Tubalaté og opført på deres turné til de største byer i U.S.A. samt Storbritannien, Irland, Ungarn og Frankrig.
Nicklas Schmidt var i 2004 ”Composer in Residence” ved Langvad Chamber Music Days, en festival i Thy arrangeret af violinisten Thomas Bowes, tidligere koncertmester for blandt andet London Symphony Orchestra. Ved festivalen uropførtes Schmidts stryge-nonet ”Hymn to Chances Lost”, som siden blev opført i Zürich i 2006 af musikere fra Das Tonhalle samt i Paris i 2011 af Ensemble Stringendo.
I Danmark har Nicklas Schmidts musik været opført i koncertsale såsom DR Koncerthuset, Tivolis Koncertsal, Den Sorte Diamant, Musikhuset i Aarhus samt ved en række festivaler. Et mangeårigt tæt samarbejde med Kammerkoret Hymnia og dirigent Flemming Windekilde udmøntede sig i 2012 i en portrætkoncert og en cd-udgivelse udelukkende med korværker af Nicklas Schmidt. Af nyere værker kan nævnes ”Concertino”, som i 2012 blev uropført af akkordeonisten Bjarke Mogensen som solist og Prinsens Musikkorps. I 2013 uropførte Bruun Hyldig Duo Schmidts værk ”Regine” for mezzosopran og klaver på American University i Washington D.C. som en del af Danmarks bidrag til EU Cultural Month i maj 2013.
Sideløbende med sit virke som partiturkomponist har Nicklas Schmidt skrevet musik til adskillige danske og internationale film, herunder 6 spillefilm, og samarbejdet med førende danske produktionsselskaber som Zentropa, Nordisk film, Copenhagen Bombay og Nimbus Film. Det anmelderroste orkestrale ’score’ til den danske animationsspillefilm ”Den kæmpestore bjørn” blev indspillet af DR SymfoniOrkestret. Filmen deltog i konkurrence i Berlinalen 2011, og filmmusikken blev senere nomineret til en dansk Robert-pris samt den fællesnordiske Harpa Nordic Film Composers Award.
Af mere utraditionelle projekter kan nævnes en værkbestilling på en klavertrio til den danske virksomhed Fiberline Composites, fra ejerne Dorthe og Henrik Thorning som en anderledes gave til virksomhedens ansatte i forbindelse med Fiberline’s 25 års jubilæum i 2004. Kompositionen er siden blevet et af Schmidts mest spillede værker og er således blevet opført af mere end 7 forskellige ensembler fra ind- og udland.
Fra www.nicklas-schmidt.com
Af: Nicklas Schmidt
Liv og musik
Værkliste
Find værkliste via komponistens eget website.
Diskografi
Find diskografi via komponistens eget website.